Retrofocus: Olympische camera's van vroeger en nu

jesse kraal 11025 2
Bij een bijzonder sportevenement horen bijzondere camera's. Diverse fabrikanten plakten de vijf wereldberoemde Olympische ringen op hun camera's. Van geavanceerde topmodellen uit de jaren '70 en '80 tot eenvoudige compacts nu. We doken in de archieven en stelden een lijst samen.

Canon AE-1Ondanks dat je op de Olympische Spelen geen grote reclameborden langs de lijnen ziet staan, gaat er wel degelijk een hoop geld om in de sponsoring. In plaats van reclameborden mag een fabrikant voor een grote som geld de bekende vijf ringen op zijn product plakken. Bekend zijn de sportdrankjes en de banken die met het predikaat 'partner van de Olympische Spelen' schermen, maar er zijn ook camerafabrikanten die hier aan meedoen en deden. We hebben een lijstje gemaakt van ons bekende camera's in speciale Olympische Spelen-editie, op volgorde van jaartal. Mis je er een? Laat het ons weten!

Montreal 1976 – Canon F-1

Canon was eind jaren '70 en begin jaren '80 van de vorige eeuw naar eigen zeggen de officiële camerafabrikant van de Olympische Spelen. Voor die titel hebben ze waarschijnlijk behoorlijk wat geld neer moeten leggen, maar dan mag er wel een logo'tje prijken op het topmodel, de F-1.

Foto: Westlicht Auctions
Foto: WestLicht Auctions

Lake Placid 1980 – Canon F-1N en AE-1

Indertijd vielen de Winterspelen en de Zomerspelen in hetzelfde jaar, in 1980 keert men terug naar Lake Placid in de Verenigde Staten. Canon is wederom de officiële leverancier, wat wordt gevierd met een doorontwikkeling van de F-1: de Canon F-1N. Ditmaal mag ook de consument meegenieten, ook van de eenvoudigere AE-1 verschijnt een speciale editie, al houdt dat niets meer in dan een bedrukte lensdop.

Lake Placid Canon
Foto: Ebay

Moskou 1980 – FED-3, Lubitel-166 en Zenit

Op de Spelen van 1936 in Berlijn na, wellicht de meest omstreden Olympische Spelen ooit. Slechts 80 landen namen deel door een boycot van onder andere de Verenigde Staten. Daarentegen heeft het wel een aantal leuke camera's opgeleverd, zoals Leica-kloon FED-3, de plastic Lubitel-166 en de Zenit-E.

FED-3
Foto: Ebay

Zorki
Foto: Flickr/pixelbart

Los Angeles 1984 – Canon AE-1 en New F-1

In 1984 heeft de Canon F-1 plaatsgemaakt als topmodel voor de New F-1. Dit voor zijn tijd geavanceerde toestel krijg ter ere van de Spelen in 1984 weer een vijftal ringen aangemeten. Net als in 1980 komt ook van de eenvoudiger AE-1, die nu is geëvalueerd tot AE-1 Progam, een editie met speciale lensdop.

Canon NEW-F1
Foto: Ebay

Beijing 2008 – Kodak M2008

We maken een sprong in de tijd, naar de Spelen in China in 2008. Ter ere van dat heugelijke feit komt Kodak zelfs met een speciale camera, dus niet zomaar een bestaand model met een logo of stikker. Helaas is de 10-megapixel Kodak M2008 zelf lang niet zo interessant als de Olympische camera's uit de jaren '70 en '80.

Kodak M2008
Foto: Tech Ticker

Londen 2012 – Panasonic Lumix DMC-S3

Dit jaar helaas wederom geen speciale uitvoering van een spiegelreflexcamera, maar alleen een compactcamera. De speciale Panasonic DMC-S3 komt in wit of zwart en heeft in die laatste kleur een vrolijk gekleurd logo van de Spelen in Londen. Overigens gebruiken Canon en Nikon de Olympische Spelen wél als proeftuin voor nieuwe apparatuur, maar dan zonder speciale logo's.

Panasonic

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Roger

Cool, ik heb die Zenit E nog liggen. Een camera waar ik mee heb leren fotografen.

afbeelding van Theo van den Heuvel

Ik heb nog een Canon T50 met een 1:1.8/50mmm met... een lensdop van de Olympische Spelen van 1984: Los Angelos. Is te koop.