Retrofocus: Nikon 6mm f/2.8 fisheye

jesse kraal 7349 0
Een objectief met een beeldhoek zo groot dat hij zelfs naar achteren fotografeert. Het lijkt onmogelijk, maar de Nikkor 6mm f/2.8 fisheye maakte het waar. We doken in de geschiedenisboeken voor een van de bijzonderste fisheye-objectieven.

Met een beeldhoek van meer circa 220 graden kan de Nikkor 6mm f/2.8 fisheye daadwerkelijk naar achteren fotograferen. Het vereist een bijzondere constructie, wat resulteert in een objectief dat belachelijk groot (diameter 236mm) en zwaar (5,2 kg) is. Het ziet er indrukwekkend uit, maar werken met de Nikkor zal waarschijnlijk niet erg gemakkelijk zijn.

Nikon 6mm fisheye
De camera monteer je op het objectief in plaats van andersom. Het resultaat zijn ronde foto's met een extreme beeldhoek van 220 graden

Astronomisch

Oorspronkelijk werd de 6mm-Nikkor ontworpen voor gebruik in de industrie, waar een dergelijk perspectief handig kan zijn voor bijvoorbeeld het controleren van het binnenste van buizen. Het prijskaartje was astronomisch hoog en veel exemplaren zijn er dan ook niet verkocht. Momenteel staat er een exemplaar te koop op Ebay. Het minimum bedrag dat je zal moeten bieden bedraagt maar liefst 27.600 dollar.

Nikkor 6mm fisheye
Niet alleen de nieuwprijs was astronomisch, ook nu moet je aardig aftikken voor de Nikkor fisheye

Gewone Nikkor

Uit de hand fotograferen is lastig door het formaat en het gewicht van het objectief, maar verder werkt de 6mm f/2.8 fisheye als elk andere Nikkor. Het diafragma is gekoppeld en ook de lichtmeter in je camera werkt normaal. De eerste variant kwam uit in 1972, in 1983 kwam een Ai-S-versie uit.

Nikkor 6mm fisheye
De bijzondere fisheye heeft een constructie met 12 elementen in 9 groepen

6mm f/5.6 Fisheye

Overigens was er al eerder een 6mm fisheye van Nikon, de non-Ai 6mm f/5.6. Deze is minder lichtsterk, maar ook kleiner en goedkoper. De spiegel moet worden opgeklapt om het objectief te kunnen gebruiken, vandaar dat je er een losse optische zoeker bij kreeg. Ook dit objectief wordt aangeboden op Ebay en het openingsbod kun je plaatsen voor een luttele 6000 dollar.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse