Nikon Digital Fusion - is het wel een camera?

'Retro-dslr gaat Nikon DF heten'

Julian 4639 4
Gisteren spraken we nog over de Nikon D4H, maar vandaag is er weer nieuws te melden over de retro-dslr waar Nikon aan werkt. Het toestel zal als Nikon DF door het leven gaan volgens de nieuwste geruchten. Ook is er een nieuwe, wederom onduidelijk afbeelding te zien.

Gisteren publiceerde Nikon zelf het eerste teaserfilmpje voor de retro-camera die komen gaat. NikonRumors wist een hele lijst met specificaties te melden, het toestel zou als Nikon D4H door het leven gaan. Vandaag ontkracht de geruchtensite echter die berichten, het zou om valse informatie gaan.

Nieuwe poging: Nikon DF

Vandaag lezen we weer nieuwe geruchten. Zo zou het toestel Nikon DF gaan heten, wat staat voor 'Digital Fusion', aldus NikonRumors. Het focussysteem zou over 39 punten beschikken, net als de Nikon D600/D610 en keuze krijgen voor aspect-ratio's als 1:1, 3:2 en 16:9. Werd gisteren nog gesproken over een mogelijke filmfunctie, vandaag zijn die berichten weer ontkracht.

Of de informatie nu wel juist is valt moeilijk te zeggen. Onze tip: neem voorlopig alles nog even met een korreltje zout en wacht geduldig de teasers van Nikon af. Uit deze afbeelding blijkt dat er nog flink wat filmpjes zullen volgen op de eerste teaservideo.

Pure Photography

Op de internationale Nikon Imaging-website is alvast een plekje ingedeeld voor het toestel. Nu nog met een zwart blok en de noemer 'Pure Photography'. Klik je door, dan kom je op een speciale microsite een foto tegen waarop de camera van de voorkant te zien is. Hoewel, 'zien' is een groot woord, het gaat om een aantal pixels waarin niet veel te ontdekken valt op het klassiek ogende zoekerhuis na.

Nikon DF

Nikon DF CSI-filter

Andere theorie...

Er is overigens ook nog een andere theorie: wat als de camera die we zien gewoonweg een analoge Nikon is? Eind 2012 schreven we over een patent van Nikon dat een digitale sensor in een analoge body beschrijft. De uitspraak 'it's in my hands again', die we in de video horen lijkt wel eens van toepassing te kunnen zijn op dat principe. Ook de naam 'DF' - Digital Fusion - lijkt in dat opzicht te verklaren. Het lijkt ons een behoorlijke klus om dit systeem in de praktijk uit te werken, maar wie weet...


Wat het ook gaat worden, op de Nikon-website is er al een plekje voor ingedeeld.

afbeelding van JannesB

Stiekem hoop ik op een spiegelloos systeem en weet Nikon met zijn tijd mee te gaan :)

afbeelding van Anonymous

Stiekem hoop ik op een verwisselbare digitale achterwand die zomaar op 'n FM past

afbeelding van RH Boks

Ik hoop op een FM/F3-5 achtige camera met mogelijkerwijs verwisselbare achterwand, tevens hoop ik dat Nikon ooit nog eens een digitale systeem camera wil uitbrengen dus een digitale F5 (de Nikon F6 was geen systeemcamera meer). Dus een camera met verwisselbare zoeker zodat er een Dp-6 zoeker of de fameuze sportzoeker op past van de F5,F4,F3,F2 en F. En uiteraard keuze uit matglazen, dit laat nu te wensen over bij manueel objectieven of bij macro fotografie. De EV zoekers worden wel steeds beter nu 2,5 MP maar de resolutie en helderheid van de optische zoeker is nog teveel stappen weg. Pas bij een EV van 6 tot 8 MP en grotere helderheid en contrast ratio wordt het een goed alternatief waar ik zeker ook naar uit zie. Er is geen EV zoeker die bijvoorbeeld het beeld van een Hasselblad H5 / H4 kan vervangen en ook niet van de D4 en D3x

afbeelding van Arigo Gouverneur

Ik wil een digitale FM. Fullframe. Verder alleen een knopje om de iso in te stellen. Schermpje achterop hoeft niet eens.