Reportage: Straatfotografie in New York

Redactie 1927 0
Iedere fotograaf met een voorliefde voor straattaferelen zou eens in de zoveel tijd naar New York moeten afreizen. De stad is een snoepwinkel voor wie graag met een camera straten doorkamt op jacht naar interessante situaties en bijzondere personages.

Het Nederlandse licht gewend, knispert het licht in New York me in de ogen. In deze stad van beton en staal is de zon vaak niet te zien, maar toch lijkt ze te schijnen. Van verschillende kanten schieten zonnestralen door de brede straten. De hoge gebouwen, betimmert met glas en staal, zorgen voor deze weerkaatsing van het zonlicht. Het strakgrijze trottoir, de stoom die zich door een scheur in het asfalt naar buiten dringt, het zijn deze elementen die New York op een zonnige dag zijn bijzondere licht geeft. Waar de Nederlandse straten bestaan bij gratie van bakstenen en grauwe stoeptegels, al dan niet nat van de regen die lafjes de straten bevochtigt, schittert New York als moderne metropool, opgetrokken uit heldere materialen. En tussen dit alles begeven zich mensen, erg veel mensen.

Loop je in tegengestelde richting Fifth Avenue af, laat je dan confronteren met een stoet aan types zoals die alleen in New York lijken rond te lopen. Als liefhebber van de films van Woody Allen, geeft Fifth Avenue me het gevoel op een van zijn sets te mogen rondneuzen. Ook zonder uit te zijn op interessante foto’s, zou ik me kostelijk vermaken. Maar ik ben in New York om te fotograferen, dus deze keer is het dubbel pret.


Fotografisch paradijs

New York is waarschijnlijk ’s werelds meest gefotografeerde stad. Duizenden fotoboeken zijn er over de metropool verschenen en honderden foto’s zijn inmiddels onderdeel geworden van ons visuele geheugen. Wie kent de lunchende bouwvakkers uit 1932, van fotograaf Charles C. Ebbets niet? Ook zonder ooit de stad te hebben bezocht, kan je de skyline en het Vrijheidsbeeld dromen. New York is fotografisch erg aantrekkelijk, daar komt het simpel gezegd op neer. En dat zullen veel beroemde fotografen beamen. De stad vormde een bron van inspiratie voor klassiekers als Diane Arbus, William Klein en Garry Winogrand. Tegenwoordig weten onder meer Bruce Gilden, Gus Powell en Jeff Mermelstein New York’s straten een gezicht te geven. Het zijn deze fotografen die me inspireren de stad ook zo af en toe te bezoeken.

Foto's © Erik Borst

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie