Rens Kromhout – Abstractie en suggestie

Redactie 1312 0
In de rubriek Exposure laten we fotografen aan het woord over hun werk. Rens Kromhout vertelt over de abstracte foto’s uit zijn serie ‘Leaves, flowers and other things’.


Rens Kromhout

"Aan de fotograaf die zucht dat hij of zij niet zo goed kan fotograferen: lees en bekijk zoveel mogelijk fotobladen en –boeken, en maak ook vooral veel foto’s. Wees niet tevreden met één foto, een schilder maakt ook eerst meerdere schetsen voor hij met het uiteindelijke werk begint."

Rens Kromhout (1965), is al sinds eind jaren 80 werkzaam als (parttime) professioneel fotograaf voor een viertal vakbladen op gebied van sierteelt. Daarvoor fotografeert hij onder andere machines, tuinen, bloemsierkunst, bloemenwinkelinterieurs en portretten.

“In 2002 maakten we gedeeltelijk de overstap naar digitaal. Met de introductie van de Canon EOS 5D een jaar later zijn we helemaal geswitcht en hebben we de analoge Hasselblads aan de kant gezet. En ik moet zeggen, ik zou niet meer terug willen. Het enige voordeel dat film in mijn ogen heeft boven digitaal is dat overbelichte partijen altijd nog een suggestie van detail bevatten: de korrel. Bij digitaal zijn overbelichte stukken compleet wit. Maar dat weegt wat mij betreft niet op tegen de voordelen. Met digitaal werk je veel sneller, goedkoper en heb je betere controle over het uiteindelijke beeld.

Voor mijn werk fotografeer ik met de Canon EOS 5D, twee zoomobjectieven, de 100mm Macro en een 200mm F2.8. Privé gebruik ik de Canon EOS 30D met twee kitlenzen en fotografeer ik het gezin, landschappen en abstracties zoals je hier ziet.

Onderstaande foto’s komen uit de set ‘Leaves, flowers and other things’ op Flickr. Ik heb ze in de loop der jaren ‘verzameld’, eerst op film, later digitaal. Het verschil is op het beeldscherm niet te zien. Ik vind soms voorwerpen op straat, of in een winkel, waarbij mij een gelijkenis opvalt met iets geheel anders. Dat neem ik dan mee de studio in (of soms juist naar buiten), om wat opnames uit verschillende hoeken met verschillend licht van te maken. Ik houd van simpele strakke beelden. Soms met een knipoog. Het is leuk als er ook iets te raden is, als je twee keer moet kijken om te zien wat er nu eigenlijk getoond wordt."Meer werk van Rens Kromhout vind je op zijn Flickr-accountLeaves, flowers and other things 


Poinsettia leafs, climbing


Willow leaf perf yoga


Wood and windfeathers


Wooden flame


Dancing leafWil jij ook je foto's op deze site terugzien? Stuur een bericht via ons contactformulier met een link naar je website of onlinefotoalbum en wie weet nemen we binnenkort contact met je op!


afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie