Rendition - De creatie van een nieuwe werkelijkheid

Julian 1203 0
In de tentoonstelling Rendition, georganiseerd door Seelevel Photo Gallery, geven zes fotografen hun visie op het thema ‘de creatie van een nieuwe werkelijkheid’. Rendition is gratis te bezichtigen van 12 tot en met 22 december 2009.

Daniëlle van Ark, Popel Coumou, Cassander Eeftinck Schattenkerk, Sofie Knijff, Annick Ligtermoet en Charlott Markus scheppen in hun werk een eigen wereld, die grenst aan de realiteit of als doel heeft daar zo ver mogelijk van weg te blijven. Hoewel uit de verbeelding ontsproten, verhouden deze private werelden zich allemaal op hun eigen manier en in verschillende mate tot de realiteit.

Seelevel is een nieuwe online galerie voor  kunstfotografie van Nederlands fotografietalent, die tijdelijke tentoonstellingen organiseert op wisselende locaties. Ditmaal in TrouwAmsterdam. De voormalige drukkerij, nu getransformeerd tot culturele hotspot. Seelevel Photo Gallery, is een initiatief van Manon Funcke en Caroline O’Breen.

Deelnemende fotografen

De wereld van Popel Coumou gaat over het samenbrengen van kleur, compositie, lichtval en ruimtes. In haar nieuwe werk laat zij haar recent ontwikkelde fascinatie voor tuinen zien. Zij combineert de strakke lijnen van de architectuur met de zachte natuurlijke vormen van bomen. Naast de harde grafische lijnen van ruimtes die zo kenmerkend zijn voor haar werk, doen zo natuurlijke vormen hun intreden in haar werk.


Foto © Popel Coumou

In de portretten die Sofie Knijff exposeert, wordt de fictieve wereld van de droom uitgebeeld. Het werk is een documentair onderzoek naar het kind zijn en naar de droom om volwassen te zijn. Door de kinderen een personage te laten spelen en hun droom uit te laten beelden, laten ze zien wie ze zijn.


Foto © Sofie Knijff

Cassander Eeftinck Schattenkerk construeert landschapsfoto’s in zijn studio maar fotografeert ook  echte landschappen. Met zijn werk wil hij de werkelijkheid herscheppen en herschikken zodat het lijkt op datgene wat men denkt te herkennen, terwijl het eigenlijk iets nieuws is. Zo tracht Cassander een parallelle werkelijkheid te creëren.


Foto © Cassander Eeftinck Schattenkerk

Daniëlle van Ark toont in haar serie Everything Fell Into the Right Hands foto’s van handen van gefortuneerde dames op leeftijd. De serie is geïnspireerd door portretschilderijen uit de 18e eeuw, waarin altijd veel aandacht aan handen werd gegeven. Handen laten onmiskenbaar de vergankelijkheid en het verleden van ieder persoon zien. Sieraden staan symbool voor het behalen van materieel succes en vaak ook van macht. Daarnaast zullen de sieraden de drager altijd overleven. Macht, status en vergankelijkheid zijn terugkerende thema’s in het werk van Daniëlle van Ark.

De verhalen die Annick Ligtermoet vertelt, zijn gebaseerd op gebeurtenissen uit haar eigen leven, maar hebben niets van doen met de realiteit zoals wij die kennen. Liever herschept zij het verleden met haar eigen fantasie. Haar onderwerpen geeft zij eerder weer door middel van sfeer dan door het uitbeelden van specifieke situaties

Charlott Markus construeert in haar foto's stillevens en composities van verlaten ruimtes en achtergebleven en weggegooide objecten. Charlott heeft een voorliefde voor achtergebleven voorwerpen en afval, dingen die geen functie meer hebben of waardeloos zijn geworden in de ogen van de oorspronkelijke bezitter. Met de herkomst en context van deze ruimtes of voorwerpen, creëert zij de fundamenten voor een nieuw verhaal.   

Meer in DIGIFOTO Pro 4.2009

In DIGIFOTO Pro 4.2009 vertellen Popel Coumou en Cassander Eeftinck Schattenkerk over de totstandkoming van hun werk en lees je meer over het creëren van een nieuwe werkelijkheid door middel van fotografie.