Renate Beense wint Internationaal Fotofestival Leiden

Joni Hendrix 2419 0
Renate Beense (1975) heeft zaterdag 11 oktober de tweede editie van het Internationaal Fotofestival Leiden gewonnen. Met haar serie ‘Gewoon Pa’ sleepte ze de eerste prijs in de wacht. Ze ontving een cheque van 1000 euro en ze krijgt volgend jaar een solo-expositie op het festival.

Unaniem koos de jury, bestaande uit onder andere Wim van Sinderen, Koen Hauser, Rixt Bosma en Jean-Jacques Almanza, voor de fotoserie van Renate. ‘Renate weet met haar serie de aandacht te trekken’, vertelt juryvoorzitter Wim van Sinderen tijdens de uitreiking over de serie van de winnares. ‘De beelden zijn onthullend, maar ook privé. “Gewoon Pa” maakt de kijker niet alleen nieuwsgierig naar de vader, maar ook naar de fotograaf. Ze heeft een ijzersterke signatuur en het is buitengewoon beloftevol.’ Na deze lovende woorden nam Renate, die dit jaar afstudeerde aan de Fotoacademie Amsterdam, de prijs in ontvangst.


Renate neemt de prijs in ontvangst uit handen van Wim van Sinderen.

Verbaasd

De fotograaf is zichtbaar overrompeld. ‘Mijn allereerste reactie was: Wow!’, begint Renate. ‘Op het moment dat ze mijn naam zeiden, dacht ik eigenlijk even niets. Ik was verbaasd, ik had het niet verwacht. Het is een persoonlijke serie en ik wist niet of het in de smaak zou vallen. Blijkbaar wel dus.’ Tijdens het voorlezen van het juryrapport zei Wim van Sinderen: ‘Nu zal de winnaar zichzelf wel herkennen’. En dat was ook zo. ‘Toen hij vertelde over het harde inflitsen, maar dat de foto’s ook poëtisch waren, viel het kwartje. Uit de twintig geselecteerde fotografen, zijn er namelijk niet veel die op deze manier fotograferen. Mijn vrienden hadden het ook al door en begonnen me te filmen’, zegt de winnares lachend.

Persoonlijk

Voor haar winnende serie fotografeerde Renate haar vader die onder meer veel rookt, gedichten schrijft en kranten verzamelt. Ondanks dat ze veel van hem houdt, vindt ze hem ook wel af en toe vervelend. 'Hij staat graag in het middelpunt van de belangstelling en als ik hem zie, duwt hij vaak een gedicht onder mijn neus. Dat is vermoeiend.' Ze fotografeert graag mensen uit haar familie. Zo maakte ze eerder een serie over haar oma en over haar zieke neef. ‘Ik wil in de toekomst graag nog meer familieleden fotograferen. Het is zo leuk om te doen’, vertelt ze enthousiast.


Foto © Renate Beense - Een van de foto's uit de winnende serie 'Gewoon Pa'.

Erkenning

De prijs die ze gewonnen heeft, voelt voor haar als een erkenning. ‘Ik vind het fijn dat mijn persoonlijk werk gewaardeerd wordt. Het doet wel wat met me. Ook toen ze het juryrapport voorlazen. Het is bijzonder om te horen dat anderen je werk waarderen.’ Wat ze met de gewonnen 1000 euro gaat doen, weet ze nog niet. Ook moet ze nog hard nadenken wat ze volgend jaar tijdens het fotofestival wil laten zien in haar solo-expositie, maar een ding weet ze wel: ‘Het wordt waarschijnlijk weer iets persoonlijks.’


De winnares met haar prijs.

Internationaal Fotofestival Leiden

Het werk van Renate, maar ook van de andere negentien fotografen is nog tot en met zaterdag 8 november te zien in Leiden. Het werk is te bewonderen in de buitententoonstellingen op het Stadhuisplein, de Hooglandse Kerkgracht, het Pieterskerkplein en de Nieuwstraat. Verder zijn de series van alle geselecteerde fotografen te zien in twintig galeries, winkels en restaurants in de Leidse binnenstad. Vorig jaar won Marijke Groeneveld het Internationaal Fotofestival Leiden. Haar solo-expositie hangt in het monumentale pand van reclamebureau Just.

Voor meer informatie over het Internationaal Fotofestival Leiden klik hier.