Relonch Camera geeft iPhone 5 en 6 aps-c-sensor

Julian 1594 0
Op de Photokina liepen we een kleine stand met een opvallend product tegen het lijf: een iPhone-hoes voorzien van een aps-c-sensor en 50mm f/2-objectief. Het bleek te gaan om een designconcept, maar het bedrijf demonstreerde ook een werkend prototype.

De Relonch-website toont een gelikte hoes met aps-c-sensor en 50mm f/2-objectief waar je de iPhone 5(S) in klikt. Op de Photokina-stand van Relonch zagen we dezelfde hoes staan. Het bleek echter om een designconcept te gaan dat nog niet functioneel is.

Relonch design concept
Het - nog niet functionele - designconcept

Prototype

Wel had een van de medewerkers op de beursstand een werkend prototype in handen. Dit leek echter in de verste verte nog niet op het designconcept. Vermoedelijk is voor dit prototype een compacte systeemcamera met flink wat tape aan een iPhone bevestigd.

Relonch prototype
Het werkende prototype van de Relonch Camera op de Photokina 2014

Geen instellingen - 'Fancy Photos Image Processing'

Het prototype mag dan nog in een beginstadium verkeren, de bijbehorende app lijkt al wel helemaal functioneel te zijn. De Relonch is niet gericht op fanatieke fotografen die zelf aan de slag willen met instellingen. We hebben de app in werking gezien en die bevat naast een optie om de gemaakte foto naar zwart-wit om te zetten geen enkele instelmogelijkheid. Wel kun je gemaakte foto's direct delen op bijvoorbeeld Instagram.

Relonch voorbeeld

De medewerkers op de stand vertellen ons dat de Relonch bedoeld is voor de grote massa en dat het merendeel van de mensen die met hun smartphone foto's maken niet aan de slag wil met instellingen.

In plaats van instelmogelijkheden is de Relonch voorzien van een 'Fancy Photos Image Processing' algoritme. Ofwel een automatische bewerking die op gemaakte foto's wordt toegepast.

Aps-c-sensor, specificaties onbekend

In de module komt een aps-c-sensor te zitten. Welke chip dat precies is weten de makers nog niet. Het huidige prototype schiet 1-megapixelfoto's, maar dat is niet de daadwerkelijke resolutie van de sensor. Relonch vertelt ons dat het productiemodel waarschijnlijk een 8- of 11-megapixelsensor krijgt.

50mm f/2 met vast diafragma

Het 50mm f/2-autofocusobjectief heeft een vast diafragma, je fotografeert dus altijd op f/2. In combinatie met de cropfactor van 1,5x geeft de Relonch dezelfde beeldhoek als een 75mm-objectief, dat maakt de iPhone-hoes met name geschikt voor portretten met kleine scherptediepte.

Relonch voorbeeld

Voorbeelden

Relonch maakte vanaf de beurs foto's met het prototype en deelde deze direct op Instagram. Je kunt alle foto's bekijken op het Instagram-account van het bedrijf.

Ook voor iPhone 6

De module op de beurs is geschikt voor de iPhone 5 en 5S. Als we opmerken dat deze nu eigenlijk al verouderd is gezien de iPhone 6 (en 6 Plus) zijn geïntroduceerd, geeft de woordvoerder dat toe en vertelt hij dat er aan een versie voor de iPhone 6 wordt gewerkt.

Relonch zegt onderdeel te zijn van Apple's MFi-programma, waardoor het bedrijf toegang heeft tot alle documentatie over de Lightning-connector waarmee de iPhone en de Relonch communiceren.

Naast een aps-c-sensor en 50mm-objectief bevat de Relonch een accu, zodat je iPhone tijdens het fotografen met de hoes direct wordt opgeladen.

Relonch design concept back

Soort crowdfunding?

Op de website van Relonch kun je een preorder plaatsen voor 499 dollar. Eind 2015 zou het product leverbaar moeten zijn.

Gezien het prototype op de beurs nog lang niet op het eindproduct lijkt, vragen we ons af of dit een soort crowdfunding-campagne betreft. Wordt het geld van de preorders gebruikt om het product daadwerkelijk verder te ontwikkelen? Een medewerker op de stand vertelt ons dat dit een juiste aanname is en zegt dat er is gekozen om niet met Kickstarter te werken gezien deze een percentage van 15 procent van het bedrag willen hebben.

We vinden het wel wat vreemd dat Relonch hier op de website geen melding van maakt. Mocht je een bestelling willen plaatsen, bedenk dan wel dat wat je ziet op de website een designconcept is en het prototype nog in een hele andere fase verkeert. Het is dan ook nog afwachten of het Relonch daadwerkelijk lukt de aps-c-module in de voorgestelde vorm op de markt te brengen.