Rel rondom staatsieportret, Koos Breukel beschuldigt winnaar van plagiaat

jesse kraal 4608 4
In bijna elke rechtszaal en raadszaal hangen ze: staatsieportretten. Voorheen sierde een schilderij van Beatrix vele zalen, het is de bedoeling dat deze vervangen gaan worden door kunstwerken van onze nieuwe vorst. Een van de uitverkoren kunstenaars lijkt echter plagiaat gepleegd te hebben.

Het zal je waarschijnlijk niet ontgaan zijn dat vorige week drie vrouwelijke kunstenaars werden uitverkoren om een staatsieportret van kersverse koning Willem-Alexander te maken. Rineke Dijkstra was een van de winnaars met een foto van een vriend van haar, die stand-in was voor Willem Alexander. De twee andere winnaars zijn schilders en hebben zich laten inspireren door foto's van de koning.


Rineke Dijkstra diende deze foto met stand-in als 'schets' in.
┬ę Mondriaanfonds / Rineke Dijkstra

Plagiaat

Dat is precies het punt waar het nu mis gaat, zo lezen we op de website van NRC. Iris van Dongen heeft zich namelijk sterk laten inspireren door een foto van Koos Breukel en de fotograaf is daar niet blij mee, Van Dongen heeft niet om toestemming gevraagd en ook is vrijwel nergens te lezen dat het originele werk door Breukel is gemaakt. Overigens zijn er meer schilderijen van foto's van Breukel gemaakt, maar de rechten van die foto's heeft hij verkocht aan de Rijksvoorlichtingsdienst.

Koos Breukel
Links het ingezonden schilderij van Iris van Dongen, rechts de foto van Koos Breukel.

Te oud

'Regelrecht jatwerk waarvoor ze van het Mondriaan Fonds in totaal 80.000 euro krijgt. Ik zeg: gesubsidieerd plagiaat,' laat de fotograaf aan NRC weten. Extra zuur voor Breukel is dat hij zelf niet tot de shortlist wist door te dringen, hij kreeg te horen dat er gezocht werd naar jongere kunstenaars. Rineke Dijkstra is echter drie jaar ouder dan Breukel.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Cesar Koot

Het is natuurlijk die prachtige achtergrond die het verschil maakt... Even zonder gekheid, het schilderij lijkt een overgetrokken tekening die vervolgens met ravensburger is ingekleurd. Plagiaat van de bovenste plank en ik zou zeggen inleveren dat geld.

afbeelding van Eachat

Dit zaakje stinkt.
Overigens wel mooi na getekend...

afbeelding van AnnaBuur

Echt balen....ik was ook te laat, niet 'ontdekt' door de zogenaamde scouts....Zelfs 2 hoofdprijzen gewonnen, in april 2013, met mijn Staatsieportret van Willem-Alexander. Op tv geweest.....hebben die scouts zitten slapen? Opvallend is ook dat de meesten van de geselecteerden uit Amsterdam of die omgeving kwamen. Denken ze dat alleen daar kunstenaars wonen?
Mijn staatsieportret is ORIGINEEL in Koningsblauwe tinten, een soort Delftsblauwe tegel. Met een prachtige randversiering vol Nederlandse symbolen. Zelfs Koningin Maxima heb ik met een haar geschilderd op de stropdas van Koning Willem-Alexander. Jammer dat NIEMAND er van kan genieten!!! Het schilderij 100 x 120 cm is nog te koop!

afbeelding van Tomttd

lol@ citaat van Dongen op nieuws.nl "Onder druk heb ik geïmproviseerd, want het is niet makkelijk om iemand te schilderen die je nog nooit hebt ontmoet"