Redding Polaroid 20x24 film is nabij

Julian 1157 0
Polaroid staat op het punt een deal te sluiten om de legendarische 20x24-inch grootformaat polaroidfilm te behouden. Een Amerikaanse producent zal het productieproces overnemen. Ook staat een ‘echte’ digitale polaroidcamera in het verschiet.

Topman Paul Telford van Polaroid Europa zegt dat het bedrijf dicht bij een overeenkomst is gekomen met een Amerikaanse producent, om het productieproces van het bijzondere 20x24-inch formaat (50x60 cm) over te nemen. ‘Een contract zit eraan te komen’, verklaart Telford tegenover The British Journal of Photography.

De productie van de 20x24 film is niet afhankelijk van fabrieken en machines, de film wordt grotendeels met de hand vervaardigd. Van het benodigde materiaal zou nog voldoende beschikbaar zijn om te kunnen blijven produceren.

Polaroid 20x24
Om beeld vast te leggen op de enorme 20x24-inch Polaroids is ook een flinke camera nodig. Het legendarische bakbeest van anderhalve meter hoog en 106 kg schoon aan de haak (afb. rechts) is een van de meest opvallende fotografische apparaten ooit. Oorspronkelijk waren slechts enkele van deze camera’s in omloop, welke bij een select aantal fotostudio’s te huur waren.

Sinds kort heeft de 'Wisner Manu­facturing Company’ (VS) een replica van de originele Polaroid 20 x 24 camera in het assortiment. Op de website van Polaroid vind je het 25-pagina’s tellende artikel “The big picture” (pdf), met veel voorbeelden van de camera.

Weinig hoop
Ook voor haar andere filmtypen is Polaroid nog steeds in bespreking met verschillende partijen. Er zouden wel voorstellen zijn gedaan, maar Paul Telford is weinig hoopvol, de kansen op een succesvolle voortzetting zijn volgens hem klein.

Van Polaroids klassieke SX-70 film zal de speciale ‘artistieke’ editie wel beter verkrijgbaar worden. Deze verscheen voor het eerst op de Amerikaanse website, vlak voor de productie van de originele SX-70 film in 2005 gestopt werd. De film zou in de loop van de weken via een aantal geselecteerde winkels verkrijgbaar moeten zijn, of dat ook Nederlandse winkels betreft is nog niet bekend.

Digitale Polaroids
Toch lijkt de toekomst van Polaroid meer te liggen in de digitale fotografie. Toen het bedrijf begin 2008 de deuren van haar laatste filmfabrieken in de VS, Mexico en Nederland sloot, kondigde Polaroid al aan zich te gaan richten op de digitale markt.

Niet lang daarna zette Polaroid in samenwerking met Zink (Zero Ink) de PoGo (Polaroid on the Go) op de markt, als digitale tegenhanger van de direct-klaar film. Zoals de naam Zink al doet vermoeden, geschied het printen zonder inkt. Het 'Zink' papier bevat kleurkristallen die door hitte worden geactiveerd.

Toekomst
Een ‘echte’ digitale polaroidcamera (met ingebouwde ‘Zink’ printer) staat in de planning voor volgend jaar. De camera zal gericht worden op professionele gebruikers en produceert dezelfde 4x3-inch afdrukken als het klassieke polaroidformaat. Voor printers zal ook het grotere 8x10-inch formaat beschikbaar komen. In de toekomst zal dit formaat misschien ook gebruikt worden in grotere digitale polaroidcamera’s.