RED klaagt Sony aan, eist vernietiging Sony F65, F55 en F5

jesse kraal 2541 0
Patenten zijn bedoeld om het intellectuele eigendom van bedrijven te beschermen, leuke bijkomstigheid is natuurlijk dat je Jan en alleman kunt aanklagen wegens het schenden van die patenten. RED heeft er een handje van en eist nu de vernietiging van een aantal nieuwe Sony-videocamera's.

Enkele dagen na het schikken van een rechtszaak tegen concurrent ARRI, klaagt camerafabrikant RED nu Sony aan voor inbreuk op twee van haar patenten. Zo blijven ze in ieder geval lekker bezig. Volgens RED heeft Sony in de  Sony F5, F55 en F65 zonder licenties gebruik gemaakt van technologie die wordt omschreven in drie patenten van RED. De patenten zijn in 2008 en 2009 aangevraagd, twee werden in 2012 toegekend, het derde patent is pas sinds 22 januari 2013 toegewezen aan RED. Dat lijkt de plotselinge aanval op Sony te verklaren.

Nu zijn dergelijke rechtszaken niet ongewoon, de eis van RED is dat daarentegen wel. Behalve een onmiddelijke verkoopstop en vergoeding van gederfde inkomsten eisen ze namelijk ook dat de reeds geproduceerde camera's worden vernietigd. We kunnen ons niet voorstellen dat het zover zal komen, mocht de jury Sony überhaubt schuldig bevinden. Voor de aanvang van de rechtszaak zal de rechter overigens moeten bekijken wat de kansen zijn van RED en of een verkoopstop van de Sony-camera's al bij voorbaat kan worden opgelegd. Dit is niet gebruikelijk, het definitieve vonnis wordt meestal afgewacht.

RED heeft in haar korte bestaan al aardig wat rechtszaken gevoerd. Sinds oprichting in 1999 heeft RED al zo'n veertien bedrijven aangeklaagd, aldus de wikipedia-pagina over het bedrijf.

Camera
Een tekening uit patent 8174560, een van de patenten die volgens RED door Sony worden geschonden in de F5, F55 en F65.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse