RED introduceert DSMC-systeem

Julian 975 0
Red, fabrikant van videocamera’s, introduceert de Scarlet en de Epic. De twee worden in de markt gezet als Digital Still & Motion Camera’s. Een nieuw systeem, dat zowel op gebied van video- als fotokwaliteit moet uitblinken.

Naar aanleiding van de recente marktontwikkelingen (resp. de Nikon D90 en Canon’s 5D mark II) gaat RED zich met de dslr-markt bemoeien. De scheidslijn tussen foto en video vervaagt, reden voor RED om een alternatief voor de dslr te ontwikkelen. De nieuwe camera’s gaan door het leven als DSMC’s. Digital Stills & Motion Camera’s en zullen zowel uitblinken in foto- als videokwaliteit.

De afgelopen maanden deed Red-oprichter Jim Jannard al flink wat opvallende uitspraken op het gebruikersforum reduser.net. Vandaag kondigt Red een compleet nieuw scala aan producten aan. De Epic en Scarlet zijn twee modulaire systemen die uitgerust kunnen worden met sensor naar keuze, van compact 2/3-inch tot enorm 261-megapixel panorama middenformaat.

Volgens Jannard is het een stuk eenvoudiger om de fotografiemarkt te betreden met de kennis opgedaan in de cinemafotografie dan andersom. Canon en Nikon, die de omgekeerde weg bewandelen komen typische problemen tegen bij het uitlezen van de cmos-sensor. Voor videobeelden is een snelle ‘read-reset’ tijd van groot belang. Is deze niet snel genoeg dan treed ‘jelly movement’ op. Bij snelle bewegingen vervormt het beeld (het effect is vernoemd naar de bewegingen van een drilpudding). Red heeft met de Monstro Mysterium de snelste cmos-sensor in bezit en loopt niet tegen deze problemen aan.Modulair systeem
De camera’s van Red zijn compleet modulair. Je begint met het kiezen van een ‘brein’. Een blok met daarin een sensor naar keuze. Bij de relatief compacte en lichte Scarlet heb je de keuze uit sensoren vanaf 2/3-inch tot 35mm full-frame formaat. Afhankelijk van de gekozen sensormaat zijn verschillende (verwisselbare) lensvattingen beschikbaar. Zo kun je op de full-frame sensor ook objectieven van Canon en Nikon gebruiken.

Met de Epic kun je helemaal los gaan. Het brein bestaat uit een body met sensor vanaf Super-35mm formaat (vergelijkbaar met APS-C in dslr’s), tot aan de 645 en 617 (panorama), met middenformaat sensoren van respectievelijk 65- en 261-megapixels. Voor de formaten groter dan full-frame, zijn andere lensvattingen nodig. Zoals de Mamiya middenformaat lensvatting, en de Linhof en Alpa variant voor de extreem grote 617 panorama-sensor.
Beide camera’s kunnen met behulp van een breed scala accessoires compleet naar eigen wens geconfigureerd worden. De mogelijkheden zijn vrijwel eindeloos. Letterlijk miljoenen combinaties zijn mogelijk.
Onder voorbehoud
Alle aangekondigde producten zijn nog niet in productie. Bij de aankondiging vermeld Red dat de specificaties en lanceerdata nog ingrijpend veranderd kunnen worden. Al belooft het bedrijf wel haar klanten niet teleur te stellen.