RED Epic Dragon-videocamera zet nieuw record bij DxO Labs

Julian 4663 0
Wat is de beste fotocamera die je kunt kopen? Een videocamera! DxO Labs heeft de RED Epic Dragon op de pijnbank gelegd. Het is de eerste camera die de 100-puntengrens doorbreekt en daarmee de Nikon D800(E) van de troon stoot.

Het klinkt vreemd, maar wil je foto's maken met het grootst mogelijke dynamisch bereik en de hoogste kleurdiepte, dan kom je uit bij een videocamera. De RED Epic Dragon weet op deze twee vlakken alle fotocamera's te verslaan, blijkt uit de test van DxO Labs.

De RED Epic Dragon heeft een 19-megapixelsensor met afmetingen van 30.7x15.8mm. Daarmee is de sensor kleiner dan die in fullframe-camera's, maar iets groter (in de breedte) dan aps-c-modellen.

Met de RED Epic Dragon kan gefilmd worden in 6K-resolutie: dat levert video's op van 6144 x 3160 pixels. De monsterlijke camera doet dat met framerates tot 100 beelden per seconde in raw-formaat.

6K
Filmen kan in 6K-resolutie in raw-formaat. De afzonderlijke frames kun je dus prima als foto gebruiken.

Dynamisch bereik en kleurdiepte

In de specificaties geeft RED een dynamisch bereik op van meer dan 16,5 stop. DxO Labs meet een waarde van 14.8 stops. De kleurdiepte bedraagt 26,5 bits. Op beide vlakken scoort de Epic Dragon iets hoger dan de Nikon D800, die voorheen de ranglijst van DxO Labs aanvoerde.

RED Epic Dragon vs Nikon D800

Ruisprestaties

Op gebied van ruisprestaties neemt de RED Epic Dragon de tiende plaats in op de ranglijst van DxO. Met 2745 punten scoort de camera echter lang niet slecht, zeker niet gezien het relatief hoge aantal pixels op het relatief kleine sensoroppervlak. Dit alles levert een totaalscore op van 101 punten, daarmee is de videocamera de eerste camera die de grens van 100 punten weet te doorbreken.

Prijs

Voor al dat moois moet je wel flink diep in de buidel tasten. Prijzen beginnen bij 29000 dollar voor het 'brein'. Dat dien je dan nog uit te breiden met allerlei accessoires, zoals een lensmodule, monitor en/of zoeker.

RED Epic Dragon