Recordbedrag bij Polaroid-veiling

Redactie 833 0
Meer dan twaalf miljoen dollar heeft de Polaroid-veiling van Sotheby's in New York opgeleverd. Daarmee zijn verschillende prijsrecords van beroemde fotografen gebroken. In totaal werden 1200 van de 16.000 foto's tellende collectie geveild.

Een grote foto van natuurfotograaf Ansel Adams, 'Clearing Winter Storm', bracht het recordbedrag van 722.500 dollar op. De in 1938 geschoten in Yosemite National Park geschoten plaat leverde daarmee bijna een kwart miljoen dollar boven de geschatte waarde op. Tevens werd de recordprijs voor een foto van Andy Warhol zelfs tot twee keer toe gebroken: twee zelfportretten leverden ruim het tienvoudige op van de vooraf geschatte prijs: 146.500 en 245.500 in plaats van 15.000 dollar.


'Clearing Winter Storm' © Ansel Adams / Sotheby's

Chuck Close

De iconische foto van Dorothea Lange, van een vertwijfelde Amerikaanse migrantenmoeder met haar twee kinderen, deed het ook opvallend goed: 218.500 dollar. Een zelfportret van de moderne kunstenaar Chuck Close vestigde eveneens een nieuw record, ruim een kwart miljoen dollar. Hij had vooraf kritiek op de veiling, omdat hij indertijd de foto's aan de collectie had gegeven in de overtuiging dat die in de Polaroid-verzameling zouden blijven of naar een museum zouden gaan. Polaroid ging echter in 2002 failliet.    

'9 Part Selfportrait' © Chuck Close / Sotheby's 

Apparaat

Sotheby's noemde het de eerste keer dat een veiling niet rond een thema of kunstenaar was georganiseerd, maar rond een apparaat: de Polaroidcamera. De geveilde foto's vormden de hoogtepunten uit de legendarische Polaroid-collectie.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie