Reality Check - Fictie in documentairefotografie

Julian 897 0
In Reality Check onderzoekt FOTODOK het gebruik van fictie in documentairefotografie. Vijf fotografen uit Nederland en de VS lieten zich inspireren door film, choreografie, rollenspel, dromen én de werkelijkheid.

Door series te tonen van Claire Beckett (USA), Michael de Kooter (NL), Sofie Knijff (NL), Raoul Kramer (NL) en Alessandra Sanguinetti (USA), die fictieve bronnen als basis hebben, laat FOTODOK zien hoe deze onze blik op de werkelijkheid dagelijks beinvloeden.

Verkeersagent

De Palestijnse verkeersagent Ra'ed uit de video van Raoul Kramer danst met theatrale bewegingen over zijn kruispunt in Ramallah. Claire Beckett legt het rollenspel vast van de als Irakezen verklede Amerikanen, die zich in hartje Amerika voorbereiden op gevechtsmissies in het Midden Oosten.

Filmlandschap

In de serie van Michael de Kooter is een landschap te zien dat in het visuele geheugen van filmkijkers gegrift staat. De overblijfselen van dit roemruchte verleden vermengen zich met de politieke geschiedenis en recente economische ontwikkelingen.

Portretten

Magnum-fotograaf Alessandra Sanguinetti portretteerde twee innig bevriende nichtjes in Argentinië, die hun dromen en angsten naspelen in poëtische scènes. Sofie Knijff fotografeerde Malinese kinderen, die met een paar simpele attributen hun droomberoep uitbeelden.

Foto © Claire Beckett, Simulating Iraq


Foto © Michael de Kooter, Yucca Valley

Foto © Raoul Kramer, Ra'ed; Working on a final solution, still uit video


Foto © Sofie Knijff, Translations (Mali)