RAW-foto's van Canon EOS naar iPhone versturen

RAW-bestanden van je Canon EOS-camera naar je iPhone versturen

Fabienne Keijzer 2182 1
De meeste digitale camera’s zijn uitgerust met een wifi-verbinding waarmee je gemakkelijk foto’s naar een computer of ander device kunt versturen. Alleen werkt dit slechts met beelden in JPEG-formaat. Fotograaf Brian Worley heeft nu een manier gevonden om RAW-bestanden van je Canon EOS-camera naar een iPhone te sturen.

RAW-ondersteuning iPhone 

De meeste camera’s die de afgelopen jaren zijn uitgebracht beschikken over een wifi-verbinding, alleen het versturen van foto’s naar je telefoon vanuit je camera gaat vaak nog niet zo soepel. Canon heeft bijvoorbeeld de Camera Connect App, maar hiermee kun je slechts afbeeldingen in JPEG-formaat versturen. Onlangs lanceerde Apple haar nieuwste iOS 10-update waarmee het mogelijk is RAW bestanden op je telefoon te bewerken. Fotograaf Brian Worley vond het tijd worden dat je dan ook RAW bestanden van je camera naar je iPhone 5 of nieuwer kunt versturen en vond een handige manier.

USB naar Lightning adapter

Brian Worley kocht via Amazon een USB naar Lightning-adapter voor nog geen 10 pond. Vervolgens plugde hij de kabel van zijn camera in de adapter en deze weer in zijn iPhone. Daarna schakelde hij zijn camera in en op zijn iPhone opende automatisch de foto’s app. Je iPhone leest dan alle foto’s die je op je kaart(en) hebt staan en deze kun je selecteren en importeren (er verschijnt rechtsonder een icoontje waar ‘importeren’ onder staat). Je kunt dan ook foto’s in RAW-formaat importeren en bewerken met programma’s als Snapseed of Lightroom Mobile.

Canon EOS naar iPhone iOS 10

Getest met Canon EOS-camera's 

De fotograaf heeft deze methode getest met een aantal Canon EOS-camera’s, waaronder de 400D, 450D, 80D, 7D Mark II, 5D Mark IV en de EOS-1DX Mark II. Alle foto’s konden zonder problemen geïmporteerd worden. Een vergelijkbare adapter is deze van Apple die via verschillende webshops te koop is voor ongeveer 35 euro. Het is niet duidelijk of deze manier ook werkt voor andere camera’s. Heb jij een andere makkelijke manier gevonden om foto’s van je camera naar je telefoon te versturen? Laat het ons weten in de comments!

 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne

afbeelding van TonHermans

Lightroom mobiel en een Eyefi sd card in je camera, als je geen WiFi in je camera hebt. Eyefi heet inmiddels - Keenai -. Inmiddels werkt LR ook op een Android telefoon met RAW bestanden. Sony software doet alleen nog JPG. Zo'n stick is erg handig.