RAW beschikbaar in iOS 10

RAW beschikbaar in iOS 10

Fabienne Keijzer 3222 0
Met de lancering van iOS 10 komt Apple met een fijne aanpassing voor iOS-apparaten die DNG-bestanden ondersteunen. Vanaf nu is het mogelijk om RAW foto’s te maken.

Devices die RAW ondersteunen

De apparaten die DNG-bestanden ondersteunen zijn behalve de nieuwste iPhone 7 en 7 Plus ook de iPhone 6 en 6S, de SE en de 9.7 inch iPad Pro. Android gebruikers waren al eerder bekend met de DNG-bestanden, die konden er gebruik van maken sinds de Lollipop 5.0-update. Het grote voordeel van de mogelijkheid om RAW foto’s te maken met je mobile device is dat de foto’s niet automatisch worden gecomprimeerd, zoals JPEG dat wel doet. JPEG past bijvoorbeeld automatisch de witbalans aan. Het voordeel hiervan is wel dat het maken van een foto in JPEG-formaat sneller gaat dan in RAW.

De nadelen

Dat is dan ook meteen een van de nadelen aan de RAW-update. De bestanden zijn een stuk groter, en dat zal betekenen dat je camera een stuk langzamer is en dat je opslagruimte sneller vol zal zitten. Je kunt trouwens altijd nog kiezen in welk formaat je fotografeert. De RAW-update is ook nog niet beschikbaar voor de eigen camera van de Apple-producten. Tot nu toe kun je alleen RAW fotograferen met externe foto-apps, Android-gebruikers kunnen wel de eigen camera van hun device gebruiken.

DNG en RAW

RAW-bestanden worden weggeschreven als DNG. Dit stamt uit de tijd dat RAW niet door Adobe Photoshop werd ondersteund in 2002, en moest er een meer universeel formaat van worden gemaakt. DNG zorgt ervoor dat je de afbeeldingen gemakkelijk kunt delen. Een groot voordeel van deze iOS- update is dat DNG het toelaat om gemakkelijk de RAW-bestanden te bewerken op je mobile device. Hiervoor moesten de bestanden eerst worden overgezet naar een laptop of computer. Met de Adobe Lightroom Mobile-app kun je de RAW-bestanden on-the-go bewerken.


De update voor iOS is vanaf 13 september beschikbaar.

 

Lees ook: De eerste foto's met de iPhone 7 Plus 

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne