Rare combi: Holga met digitale achterwand

Jasper van Bladel 2265 0
Het is misschien wel de minst voor de hand liggende combinatie ooit: een Holga met een peperdure digitale achterwand van Phase One. Mike Martens liet zich niet afschrikken en maakte met de combinatie de 'Holga-Cam of the Apocalypse'.

Een geavanceerde digitale achterwand op een Holga schroeven is natuurlijk een eigenaardig idee. De Holga staat niet meteen bekend (en wil dat ook niet staan) om de beeldkwaliteit. De kwaliteiten van die camera liggen op een ander vlak, namelijk de imperfectie die het fotograferen met een Holga met zich mee brengt.

Tegenovergesteld

Dat is misschien wel het tegenovergestelde van wat gebruikers van digitale achterwanden proberen te bereiken. Voor hen gaat het vaak over beeldkwaliteit en resolutie.


De Holga-Cam of the Apocalypse © Mike Martens

Rare combinatie

De in Amerika wonende Mike Martens trekt zich er niet veel van aan en monteert de twee vrolijk aan elkaar. De Holga van 25 dollar en de Phase One P25+ met prijskaartje van 24.000 dollar vormen nu samen de Holga-Cam of the Apocalypse. Er komen 22-megapixelfoto's uitrollen. 


De duidelijk zichtbare achterwand van Phase One © Mike Martens

Werkt het?

De meest ondenkbare combinatie dus. Maar werkt het? 

Op zijn Flickr-account heeft Martens foto's gezet die hij gemaakt heeft met de Holga-Cam of the Apocalypse. De foto's zijn qua onderwerp en uitvoering niet bijzonder, maar laten zien dat de camera echt werkt. De resultaten bieden geen fantastische beeldkwaliteit door het plastic objectief van de Holga, maar ook geen echte Holgasfeer doordat de camera natuurlijk digitaal is. 

Een beetje vlees noch vis dus. Maar experimenteren kan natuurlijk nooit kwaad. 

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper