Raoul de Lange wint Steenbergen Stipendium 2011

sanne 1992 0
Met de serie ´Mug Shots´ is Raoul de Lange de gelukkige winnaar van zowel het Steenbergen Stipendium 2011 als de publieksprijs. In zijn serie geeft hij een confronterende blik op de ´Arabische Lente´.

Het Steenbergen Stipendium is een studiebeurs van 5.000 euro voor net afgestudeerde fotografen van de fotografieopleidingen aan de Nederlandse kunstacademies. Sinds 1998 wordt het stipendium toegekend en uitgereikt in het Nederlands Fotomuseum. Winnaar van dit jaar Raoul de Lange studeerde aan de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. In zijn serie ´Mug Shots´ zoekt hij naar een nieuwe manier om de gruwelijke nieuwsbeelden die geweerd worden in de reguliere media weer onderdeel te laten zijn van ons dagelijks leven. Dit jaar zijn voor het eerst jury en publiek het eens, want ook de publieksprijs gaat naar Raoul de Lange, met overweldigende meerderheid.

Het oordeel

Uit het juryrapport: ´Mug Shots stelt essentiële vragen over het functioneren van fotografie in de huidige beeldcultuur en de rol van fotojournalistiek, het gaat over het functioneren van de media maar bovenal over onze eigen betrokkenheid bij belangrijke gebeurtenissen in de wereld.´

Andere genomineerden voor het Steenbergen Stipendium waren:
• Pieter van den Boogert - Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
• Sanne Kabalt - Hogeschool voor de Kunsten, Utrecht
• Guus Kaandorp - Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten, Den Haag
• Lotte Reimann - Gerrit Rietveld Academie, Amsterdam

Het werk van alle genomineerden is nog t/m 30 oktober 2011 te bezichtigen in het Nederlands Fotomuseum.

Mug Shot
Foto © Raoul de Lange

De jury over de fotoacademies

De jury beoordeelde ook de academies van de genomineerden. De Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag, die drie van de vijf genomineerden leverde, komt het beste uit de bus. Een nieuwe speler in het fotografieveld, de Willem de Kooning Academie in Rotterdam scoorde nog niet erg goed. Vooral het algemene niveau is nog niet zo hoog. Ook het ArtEZ Art & Design in Enschede, de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam,de Hogeschool voor Kunsten in Utrecht en de Academie voor Kunst en Vormgeving St. Joost werden beoordeeld door de Steenbergen jury. De jury constateerde dat er in vergelijking met vorig jaar en met hier (de genomineerden) en daar (een aantal mensen van onze longlist) een uitzondering, geen sprake was van een uitzonderlijk hoog niveau.

afbeelding van sanne

Sanne Ruhaak | Redacteur

Sanne (1985) studeerde Literatuurwetenschap en Nederlandse taal en cultuur. Gewapend met een goede internetverbinding, een telefoon en een scherpe pen, verzorgt ze nieuwsberichten en achtergrondartikelen voor DIGIFOTO Pro. Zit ze niet achter haar pc, dan reist ze met haar kladblok het land rond voor interviews.

Bekijk alle artikelen van Sanne