RAISR maakt je foto's scherper

RAISR: nooit meer pixelachtige foto's door machine learning

Fabienne Keijzer 2171 0
Fotobestanden worden automatisch gecomprimeerd wanneer je deze online plaatst via een social media-platform. Er gaat dan nogal wat kwaliteit verloren. Met RAISR, de nieuwe experimentele software van Google, is dat binnenkort verleden tijd. De software maakt zelfs de meest pixelachtige foto’s weer scherp én kleiner.

RAISR: nooit meer pixelachtige foto's door machine learning

Onduidelijke of pixelachtige foto’s lijken verleden tijd. Tenminste, als het aan de makers van Google ligt. Zij zijn bezig met het ontwikkelen van een nabewerkingsprogramma waarmee je foto’s haarscherp krijgt. RAISR, wat staat voor Rapid and Accurate Image Super-Resolution, maakt gebruik van machine learning technologie om het onderscheid te kunnen maken tussen een onscherpe en een scherpe afbeelding. Waar de sharpen-tool alleen de resolutie in getallen opschroeft, kijkt RAISR daadwerkelijk naar de randen van objecten om de afbeelding in zijn geheel scherper te maken. Daarnaast produceert de software ook nog eens bestanden die tot 75 procent minder groot zijn omdat er slechts een kwart van de pixels wordt gebruikt. Ideaal dus voor het online delen van foto’s.
Google RAISR
Deze man, met een zeer interessante wenkbrauw, legt uit hoe RAISR precies werkt. (vanaf 2:40 wordt het interessant)


RAISR zit momenteel nog in de ontwikkelingsfase, het is nog niet bekend wanneer er een versie voor het grote publiek beschikbaar is. Je kunt de ontwikkelingen rondom RAISR volgen via de blog van Google.

Google RAISR

Lees ook: Heb je een hoge resolutie nodig?

afbeelding van Fabienne Keijzer

Fabienne Keijzer | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Fabienne