Rails niet langer platform voor eigenzinnige fotografie

Redactie 811 0
Het gratis NS-tijdschrift Rails is decennialang een platform geweest voor eigenzinnige fotografie. Daar gaat binnenkort verandering in komen. Volgens de NS is het blad te elitair, niet commercieel genoeg en is de fotografie vervreemdend.

De meeste reizigers laten het blad links liggen, enkel een kleine groep Randstedelingen weet het te waarderen. Een te kleine doelgroep vindt de NS. Het blad moet meer praktische NS-gerelateerde informatie gaan bieden en commercieel aantrekkelijker worden.

‘Het huidige Rails is een schoolvoorbeeld van een mooi, tegendraads en hip tijdschrift. Daar zijn we best een beetje trots op. Alleen levert het ons veel te weinig op. Modereportages worden vaak als irritant beoordeeld; door de aparte fotografie zijn de kledingstukken soms zelfs niet goed zichtbaar.’ Zegt Bonita van Lier, Bladmanager bij de NS tegen De Volkskrant.

Dat de fotografie in het blad van hoog niveau was bewijst onder andere de expositie op het fotofestival in Naarden in 1999. Op het toonaangevende fotografie-evenement waren in een speciaal geplaatst treinstel foto’s te zien uit het magazine, wat destijds 10 jaar bestond.

Momenteel is de NS in onderhandeling met een aantal uitgeverijen voor een nieuwe aanpak. Hoe de vernieuwde Rails er precies uit gaat zien is nog niet bekend. Als voorbeeld wordt de Allerhande genoemd, het huisblad van de Albert Heijn. De nieuwe insteek lijkt zo goed als zeker de ondergang te zijn van de Rails als platform voor eigenzinnige fotografie.


Cover Rails November 2006

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie