QUICKSCAN NL#01 Fotografie Nu

Julian 1013 0
Wat zijn de meest actuele ontwikkelingen in de fotografie in Nederland? Het Nederlands Fotomuseum biedt elke vier jaar een impressie in de nieuwe tentoonstellingenreeks QUICKSCAN NL. De eerste editie gaat 16 januari van start.

In het Nederlands Fotomuseum tonen ruim 25 fotografen en kunstenaars hun werk, niet ouder dan twee jaar en veelal nog niet eerder gepresenteerd. Kan een foto een performance, collage of installatie zijn? Nemen we definitief afscheid van de analoge fotografie? Hoe blijft het fotoboek overeind tussen de diversiteit van presentatievormen? QUICKSCAN NL#01 is een prikkelende momentopname van de fotografie in ons land.

Met werk van: Michael Anhalt/Meike Eggers, Kim Boske, Club Donny, Fw:, Rob Hornstra/ Arnold van Bruggen, Anouk Kruithof, Lucia Nimcova, Paulien Oltheten, Jaap Scheeren, Kim Bouvy, WassinkLundgren, Orna Wertman, Luuk Wilmering, Martine Stig, Katja Mater, Eva- Fiore Kovacovsky, Melanie Bonajo, Andrea Stultiens, Petra Stavast, Awoiska van der Molen, Bas Fontein, Wytske van Keulen, Jan Adriaans.

Hoog aanzien

De Nederlandse fotografie geniet nationaal en internationaal een hoog aanzien. Een sterke documentaire traditie, aandacht voor het alledaagse, oog voor het menselijke aspect en kunsthistorische genres als portret en landschap worden vaak als de belangrijkste kenmerken genoemd. Maar in de nieuwe eeuw doen zich nieuwe ontwikkelingen voor. Er ontwikkelt zich een nieuwe mentaliteit onder fotografen en beeldend kunstenaars die met fotografie werken. Iedere vier jaar signaleert, analyseert en toont het Nederlands Fotomuseum de recente ontwikkelingen binnen de Nederlandse fotografie en stelt ze ter discussie in een uitgebreide groepstentoonstelling en een debat.

Catalogus

Bij de tentoonstelling verschijnt de catalogus QUICKSCAN NL#01. Een uitgave van het Fotomuseum, prijs €5. Te koop in de museumwinkel en de webwinkel.


Foto © Anouk Kruithof - Driven Man


Foto © Janneke Melanie - Bonajo


Foto © Kim Boske