PUUR. Trotse Tienermoeders

Julian 1440 0
Het tienermoederschap is een van de laatste taboes in Nederland. Fotograaf Melanie Rijkers vond het tijd voor een andere visie en toont voor het eerst deze jonge moeders als trotse vrouwen.

Melanie Rijkers (MeRy) portretteerde 75 jonge moeders in de leeftijd van 16 tot 23 jaar: naakt met hun kindje en/of zwangere buik. Nederland heeft de oudste ‘voor de eerste keer’ moeders ter wereld. Gemiddeld krijgen we op steeds oudere leeftijd ons eerste kind, terwijl het biologisch gezien al vanaf je 35e bergafwaarts gaat met de gezondheid van de eicel.

Wanneer een jonge vrouw voor haar 25ste een kind krijgt, wordt haar keuze vaak niet begrepen en roept dat meestal negatieve associaties op. Het woord ‘tienermoeder’ is beladen en wordt vaak direct gelijkgesteld met ‘probleemgeval’. In Nederland hoeft immers niemand ongewenst zwanger te blijven. De vrouwen die MeRy heeft gefotografeerd, hebben allemaal heel bewust voor hun kindje gekozen, ook al was het niet gepland.


Jillanka (fotograaf Melanie Rijkers)

Geen photoshop

Vanuit instellingen die de jonge moeders begeleiden komen unaniem positieve reacties. Nadat de moeders op de foto zijn gegaan, zijn ze sterker en zelfbewuster geworden, trots op zichzelf. De jonge moeders hebben daarnaast ook een haast mythische uitstraling, die moeders van 35 jaar en ouder vaak al verloren hebben. Ook striae en andere zwanger­schapstekenen worden zonder gêne getoond. Geen gefotoshopte barbielijfjes, maar echte vrouwen van vlees en bloed. Hiermee wil de fotografe tevens de ‘plastic fantastic’ generatie kennis laten maken met de naakte waarheid van een moederlijf.

PUUR. verschijnt ook als fotoboek, met daarin tien zeer uiteenlopende verhalen van de moeders verzameld en geschreven door Miranda Baas. Het boek wordt uitgegeven door uitgeverij d’jonge Hond en is tijdens de expositie voor € 19,95 in de Melkweg Galerie te koop.

Doel

Doel van deze tentoonstelling en het boek is te proberen om verandering van mentaliteit en houding van onze maatschappij ten aanzien van jonge moeders te stimuleren. De foto’s zijn op doek geprint, waarbij de subtiele glans van het materiaal de lichaamsvormen van de vrouwen versterkt.