Pulitzerprijzen 2012 bekendgemaakt

Jasper van Bladel 1847 0
De Pulitzerprijzen van 2012 zijn bekendgemaakt. In de categorie fotografie wint Craig F. Walker met een serie over een oud-soldaat met een posttraumatisch stress syndroom. Massoud Hossaini wint de categorie 'Breaking News' met een foto van een Iraaks meisje na een bomaanslag.

In de winnende fotoserie van Craig F. Walker zien we veteraan Brian Scott Ostrom, die er na zijn diensttijd in Irak maar moeilijk in slaagt om zijn leven weer op de rails te krijgen én te houden. Ostrom heeft een posttraumatisch stress syndroom, hij wordt nog steeds achtervolgd door schuldgevoelens en beelden uit de bloedige oorlog waar hij aan deelnam.

Tweede keer

Dit syndroom is een groot probleem onder veteranen in Amerika, één op de vijf krijgt ermee te maken. Fotograaf Craig F. Walker maakte de serie voor de Denver Post. Hij wint in de categorie 'Feature Photography'. In 2010 won hij deze prijs overigens ook al een keer.


© Craig F. Walker - Denver Post

Schreeuwend meisje

In de categorie 'Breaking News Photography' wint Massoud Hossaini met zijn foto voor Agence France-Presse. Het is een directe foto. We zien een Iraaks meisje vlak na de bloedigste zelfmoordaanslag in drie jaar. Ze schreeuwt het uit als ze merkt dat bijna iedereen om haar heen om het leven is gekomen.


© Massoud Hossaini - Agence France-Presse

De Pulitzerprijzen worden sinds 1917 elk jaar uitgereikt in verschillende categoriën, zoals journalistiek, literatuur en dus (nieuws)fotografie.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper