Pulitzer Price uitreiking

Pulitzer Prize uitreiking

Nadja Geskus 1338 1
De winnaars van de Pulitzer Prize werden deze week bekend gemaakt. De Pulitzerprijs is een Amerikaanse literatuurprijs, die sinds 1917, honderd jaar na de dood van Joseph Pulitzer, wordt uitgereikt op het gebied van nieuws, kunst en letteren. Pulitzer was een Amerikaanse krantenmagnaat van Hongaarse afkomst. Vroeger werden de winnaars op de hoogte gesteld via de post, momenteel kun je live meekijken via YouTube, Facebook of Twitter. Krantenredacties kijken vaak met zijn allen in spanning naar de uitreikingen. Omdat tijdschriften volgens de organisatie net zulke sterke verslaggeving hebben als kranten, worden deze in steeds meer categorieën toegelaten.

The New Yorker grote winnaar

Dit jaar worden tijdschriften en online magazines toegelaten tot meer categorieën bij de Pulitzer Price. Tijdschrift The New Yorker sloeg dan ook zijn slag. Het tijdschrift won drie van de 21 prijzen en dit waren belangrijke categorieën; lange reportages, kritiek en biografie.

Seafood from slaves

De Associated Press won de Pulitzer Prize voor een serie die de slavernij en wrede mishandeling blootgesteld in de Zuidoost-Azië vishandel, wat leidt tot de vrijlating van 2000 gevangenen en brede hervormingen in de Verenigde Staten en in het buitenland. Ook traceerde zij de zeevruchten die werden verkocht in Amerikaanse restauranten, dieren voedsel merken en grote retailers zoals Walmart.

An Unbelievable Story of Rape

Ken Armstrong van The Marshall Project en T. Christian Miller van de online onderzoeksjournalistiek nieuwssite ProPublica wonnen de verklarende rapportage prijs voor hun aangrijpende verslag van een mislukte verkrachting onderzoek. Het artikel, "An Unbelievable Story of Rape" onthulde hoe de politie een aangifte, door een 18-jarige vrouw, voor verkrachting wegwuifde, en haar zelfs vervolgde voor een valse melding. De beslissing zette een vertraging in van jaren, op de vangst van haar werkelijke aanvaller, een seriële verkrachter. Het stuk wordt nu aangehaald in opleidingsprogramma's voor de rechtshandhaving.

De volledige lijst met winnaars kun je hier vinden.

afbeelding van Nadja Geskus

Nadja Geskus | Redacteur

Bekijk alle artikelen van Nadja

afbeelding van Jeroen van Veenendaal

Interessant, alleen de grammatica kan een stuk beter. Misschien voortaan even een editor mee laten kijken?