Provocerend naakt van Ren Hang in Foam

Provocerend naakt van Ren Hang in Foam

Jasper van Bladel 2454 0
Provocerend en tegelijkertijd poëtisch. Foam toont de expliciete fotografie van Ren Hang (1987, CN). Tijdens Unseen Photo Fair 2016 werd de kunstenaar geselecteerd voor het Outset | Unseen Exhibition Fund. Zijn tentoonstelling in Foam is het resultaat.

Naakte jongvolwassenen, veelal Chinees en allemaal even mooi en onbeschaamd, spelen de hoofdrol in het werk van Ren Hang. Zwanen, pauwen, vissen, slangen, maar ook kersen, appels, of bloemen, planten en bomen worden ingezet als even absurde als poëtische accessoires. De mannelijke modellen komen vooral uit zijn directe vriendenkring; de vrouwelijke modellen meldden zich via de website van de fotograaf . De meisjes voldoen aan zijn schoonheidscriteria: een lelieblanke huid, veelal zwart haar, met rood gestifte lippen en gelakte nagels. Ze poseren gewillig in uitgebalanceerde poses, of innig met elkaar verstrengeld tot uitgekiende lichamelijke composities. Hoewel geheel geënsceneerd en vaak uitdagend expliciet in het tonen van genitaliën, is het werk van Ren Hang niet zozeer pornografisch te noemen. Het menselijk lichaam neemt in zijn werk sculpturale vormen aan en lijkt vooral de taboes die op het lichaam en de seksen rusten te willen doorbreken.

Untitled, 2016 © Ren Hang / courtesy Stieglitz19

Nonchalant

Hoewel de composities van Ren Hangs beelden weloverwogen zijn, is zijn fotografie zelf heel nonchalant van aard. Hij fotografeert met goedkope digitale camera’s en gebruikt vaak een weinig subtiele flits – een stijl waar hij sinds 2008, toen hij als autodidact begon met fotograferen, aan vasthoudt. Het geeft zijn werk een glans van spontaniteit en benadrukt het gevoel van onbezonnenheid. Ook de afgelegen plekken waar hij fotografeert, doen vermoeden dat zijn beelden op intuïtieve wijze ontstaan. Op het dak van een gebouw, bij of in meren, vijvers en bossen in de natuur, maar ook in vrij onpersoonlijke bad- en slaapkamers, die door de afwisseling ervan doen vermoeden dat de vele hotelkamers waar Ren Hang verbleef, worden ingezet als decor.

Moraal

Ren Hang komt uit Chang Chun in de provincie Jilin, in het noordoosten van China. Hij is dichter en fotograaf, en woont momenteel in Beijing. Met zijn provocerende foto’s daagt hij de conventionele moraal uit die nog steeds de zeer conservatieve samenleving van China overheerst. Hij komt dan ook regelmatig in aanraking met censuur, al bevat zijn werk naar eigen zeggen geen politieke statements. Poëzie staat centraal in de praktijk van Ren Hang, zowel in woord als beeld. Hoewel hij zijn dichtkunst en fotografie als twee aparte bezigheden beschouwt, gaan beiden vooral over seksualiteit, identiteit en het lichaam, als ook over liefde, verlangen en de dood. In het hoge tempo waarmee hij constant nieuw werk produceert, lijken zijn foto’s, gedichten en vele boeken vooral deel uit te maken van een stream of conciousness die, bewust of onbewust, zijn verlangen naar een leven zonder beperkingen uitdrukt.

FUCK OFF 2

Het werk van de kunstenaar is verschenen in diverse tentoonstellingen en magazines in China en over de hele wereld. De fotografie van Ren Hang is eerder in Nederland te zien geweest in de groepstentoonstelling FUCK OFF 2 in het Groninger Museum in 2013. Deze tentoonstelling werd samengesteld door kunstenaar en activist Ai Weiwei. Ren Hang heeft inmiddels al vele kunstenaarsboeken gepubliceerd die vrijwel altijd onmiddellijk uitverkocht raken.

De tentoonstelling van Ren Hang is van 27 januari t/m 12 maart 2017 te zien in Foam.

afbeelding van Jasper van Bladel

Jasper van Bladel | Redacteur

Fotograaf en journalist

www.jaspervanbladel.nl

Bekijk alle artikelen van Jasper