Prototype gps-ontvanger voor op de flitsschoen getoond

Redactie 465 0
Geotate heeft aan het Britse Amateur Photographer Magazine een prototype getoond van haar gps-ontvanger voor op de flitsschoen. De 'Geotate Kate' zal tijdens de Photokina in september dit jaar gelanceerd worden.

Je foto’s markeren met gps-data, het zogenaamde ‘geotaggen’ is niets nieuws. Diverse oplossingen zijn hier al voor op de markt. Meestal bestaande uit een losse gps-ontvanger die continue (bijvoorbeeld om de 30 seconden, of om de 50 meter) een plaatsbepaling opslaat. Deze gegevens kun je achteraf koppelen aan je foto’s met behulp van software.

De Geotate Kate is heeft een aantal voordelen boven de huidige techniek. Het apparaatje wordt bevestigd op de flitsschoen en maakt alleen een ‘log’ aan op het moment dat er een foto wordt genomen. De gps-data wordt pas verwerkt bij het laden van de gegevens op de computer. Tijdens het fotograferen heeft de Kato alleen een ‘sample’ signaal nodig van de gps-satelliet , dit kan verkregen worden in minder dan 200 milliseconden. Het resultaat is dat de Kato zeer weinig stroom verbruikt, volgens Geotate kan het apparaat 90 dagen gebruikt worden zonder te herladen.

De Geotate Kato is tot op zo’n 12 meter nauwkeurig, mits de lucht goed in zicht is. Ook de nabijheid van hoge gebouwen kan het gps-signaal beïnvloeden.

Het prototype getoond aan Amateur Photographer Magazine was bevestigd op een Nikon D40 spiegelreflex. Maar volgens de makers werkt de Kato ook op DSLR’s van Canon, Panasonic, Pentax en Sony, al is voor die laatste een adapter nodig vanwege de afwijkende flitsschoen.

Ook staat een kleinere versie in de planning, speciaal voor compactcamera’s. Deze zou in de loop van 2009 beschikbaar moeten komen.

De Kato zal officieel gelanceerd worden tijdens Photokina-fotobeurs in september dit jaar. De gadget moet zo’n 100 euro gaan kosten.


Het prototype op een Nikon D40 (bron: amateurphotographer.co.uk)

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie