Profoto Pro-B4 breekt records

Profoto Pro-B4 breekt records

jesse kraal 3215 0
Profoto heeft op de Photokina een revolutionair accupack voor studioflitsers gepresenteerd. Met een snelste flitsduur van 1/25000e seconde en met een maximale snelheid van dertig flitsen per seconde is het apparaat met recht baanbrekend. Ook de overige specificaties liegen er niet om.

Als je wel eens hebt gewerkt met studioflitsers, dan weet je waarschijnlijk wel wat de beperkingen zijn. Met name de herlaadtijd is vaak niet al te vlot; schiet je twee foto's te snel achter elkaar, dan blijft het tweede beeld onbelicht. De kans dat dit je zal overkomen met de Profoto Pro-B4 is niet zo groot, want deze krachtpatser kan tot dertig keer per seconde herladen. Zelfs op vol vermogen (1000Ws) bedraagt de herlaadtijd minder dan een seconde.


Peter de Boer van Mamiya Studiopartners, importeur van Profoto in Nederland, laat ons de B4 zien op de Photokina.

Flitsduur

Ook de flitsduur is indrukwekkend, de flitser kan zijn vermogen kwijt in tijden zo kort als 1/25000e van een seconde. Dat maakt de Pro-B4 zeer geschikt voor het 'bevriezen' van beweging. Je kunt twee lampen op het apparaat aansluiten, het vermogen is individueel in te stellen in stappen van 0,1 stop en met een totaal bereik van 11 stops.

Profoto B4
Fotograaf Marcel Lämmerhirt mocht al kennismaken met de indrukwekkende specificaties van de Profoto Pro-B4.

Werken op locatie of in de studio

Omdat de Pro-B4 is voorzien van een accu, kun je deze uitstekend gebruiken voor werk op locatie. In slechts 45 minuten is de B4 volledig opgeladen, genoeg voor 220 flitsen op vol vermogen. Wil je de uitstekende prestaties van dit accupack ook in je studio benutten, dan kun je deze direct aansluiten op het lichtnet. De B4 functioneert dan als een 'normale' generator, de accu wordt op deze manier wat ontzien.

Profoto Pro-B4
Geen Photoshop, maar gewoon een elftal flitsen in één opname. Foto © Marcel Lämmerhirt

Pro-B Head Plus

Om de Pro-B4 volledig tot zijn recht te laten komen, heb je een of meer Pro-B Head Plus-lampen nodig. Deze studiolamp heeft een flitsbuis met een maximaal vermogen van 1200Ws en een 100W-instellamp. Uiteraard is de Pro-B Head Plus te gebruiken met alle Profoto-softboxen en andere lichtvormers.

Prijsindicatie

Aan al dit moois hangt wel een prijskaartje. Hoewel importeur Mamiya Nederland nog geen exacte prijzen heeft vastgesteld, moeten we rekenen op ongeveer 1500 euro per lamp en 6000 euro voor de Pro-B4. Deze prijzen zijn exclusief btw.

Profoto Pro-B4
Behalve het vermogen, kun je per poort ook de flitsduur laten weergeven op de Pro-B4.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse