Professioneel gimbal-systeem stabiliseert video tot 2,5G

Professioneel gimbal-systeem stabiliseert video tot 2,5G

PieterMolenaar 1158 1
Gyro-Stabilized Systems, een bedrijf dat zich specialiseert in professionele beeldstabilisatiesystemen, heeft een 5-assig gimbalsysteem ontwikkeld voor het vloeiend volgen van vliegtuigen in de lucht. Het systeem is ontwikkeld voor filmproductiemaatschappij Blue Sky die dit GSS 520-gimbalssysteem gebruikte voor een promotiefilm voor het Saab Gripen-jachtvliegtuig.

Gyro-Stabilized Systems ontwikkelde het GSS 520-gimbalsysteem speciaal voor filmproductiemaatschappij Blue Sky om de promotiefilm van het Zweedse jachtvliegtuig Saab JAS-39 Gripen mogelijk te maken. Blue Sky had een gyro-gestabiliseerde gimbalsysteem nodig dat bevestigd kon worden aan een vliegtuig dat met een snelheid van meer dan 555 kilometer per uur vloog en kon blijven functioneren bij 2,5G. Tot dan toe waren de meeste van dit soort systemen ontworpen voor snelheden tot ongeveer 230 kilometer per uur.

Red 6K

Als camera werd voor de opnames de Red Dragon 6K ingezet die voorzien was van een 30-300mm-cinemaobjectief van Canon. Het geheel van Red Dragon 6K, het objectief en het GSS 520-stabilisatiesysteem werd onder een van de pylons van de Saab 105-jet gehangen. De installatie werd op afstand vanuit de achterste cockpitpositie bediend door operator Peter Degerfeldt die zijn beelden in realtime doorkreeg via een Paralinx Tomahawk HD met een Atomos 7"-recorder/monitor. Volgens Deterfeldt kon het JAS-39 Gripen-jachtvliegtuig gevolgd worden met het objectief volledig ingezoomd en met een snelheid van 555 kilometer per uur.  

 

afbeelding van Anoniem

Hoe mooi in beeld gebracht ook, het blijft gewoon een moordwapen