PI 2013: Technologie en apparatuur

Professional Imaging 2013: Technologie en apparatuur

jesse kraal 3381 1
Behalve interessante lezingen en workshops, is er ook veel nieuwe apparatuur en technologie te spotten op de Professional Imaging in Nieuwegein. We gingen de verschillende stands af, op zoek naar de nieuwste gadgets en andere leuke hebbedingen.

Laten we beginnen bij de nieuwkomer, want net als DIGIFOTO Pro, had ook Olympus dit jaar voor het eerst een eigen stand op de Professional Imaging. De aandacht ging vooral uit naar de OM-D, het micro four thirds-parade paartje van Olympus. Wil je liever een PEN proberen, dan kan dat naturlijk ook. Olympus-ambassadeur en bovenal fotograaf Brendan de Clerq geeft ieder uur een workshop, gericht op het werken met een OM-D.

Olympus

Vivitar en Rodenstock

Twee andere merken die je wellicht kent van vroeger zijn Vivitar en Rodenstock, beide worden gevoerd door Photos Benelux. Herman Vaszlovszky heeft als importeur van Vivitar al een voorproefje gekregen op de toekomst en belooft ons in de loop van dit jaar interessant nieuws. Het bedrijf maakt al lange tijd spiegeltele's, maar voert bijvoorbeeld ook fisheye-objectieven. Momenteel gaat het om ontwerpen van het Koreaanse Samyang, maar er wordt hard gewerkt aan eigen creaties. Volgens Vaszlovsky kunnen we daar heel wat van verwachten. Onze nieuwsgierigheid is alvast gewekt!

Van Rodenstock staan een aantal professionele objectieven voor technische camera's, maar belangrijker, ook een serie filters. Deze kunnen volgens Vaszylovsky de strijd met de bekende filtermerken als Hoya en B+W prima aan. De HR Digital Super MC-filters moeten de concurrentie zelfs het nakijken geven, aldus de importeur.

Rodenstock

LowePro

Bij Degreef en Partner gaat de aandacht vooral uit naar LowePro. In samenwerking met Camex verkopen ze professionele tassen tegen scherpe prijzen. Daarnaast hebben we al een kijkje gekregen in de toekomst, vanuit een boekje met grote letters 'embargo'. Wat we precies hebben gezien, moet dus nog even geheim blijven, maar we kunnen deze zomer veel nieuws verwachten van het bekende tassenmerk.

Naast LowePro, is ook 3 Legged Thing op de beurs aanwezig. De speciaal vanuit Engeland overgekomen Jess kan je op de beurs alles vertellen over de eigenwijze statieven van het merk. Behalve LowePro en 3 Legged Thing, vind je bij Camex op de stand ook een balie van Fujifilm. De aandacht gaat volledig uit naar de X-serie, met toestellen als de X-Pro1, X20, X100S (review binnenkort in DIGIFOTO Pro 1.2013) en de XF1.


Op de stand bij Camex tref je behalve LowePro ook Fujifilm. 

10KNTS

Bij Eyes On Media zien we een aantal tassen van het nieuwe Nederlandse merk 10KNTS. Zoals de naam doet vermoeden, komt inspiratie uit de zijlwereld, wat je terugziet in het materiaalgebruik (canvas) en de manier waarop de naden zijn gestikt.

Phase One IQ260

Tassen zijn echter niet de 'core business' van Eyes On Media, dat geven ze meteen toe. Om dat te onderstrepen wordt er een digitale middenformaatcamera met de nieuwe Phase One IQ260-achterwand uit een vitrine gehaald. Het grote touchscreen maakt de camera verrassend eenvoudig in gebruik. Door de hoge resolutie van 1,15 miljoen beeldpunten en de mogelijkheid snel naar een honderd procent weergave te schakelen, kun je foto's goed op scherpte beoordelen. Terwijl wij de camera bestuderen, komt ook architectuurfotograaf Ronald Tilleman (bekend van de DIGIFOTO Pro Masterclass 1.2011) aanlopen. 'Hé, is dat de nieuwe Phase One? Mag ik die eens achter op de Cambo proberen?' Kijken én aanraken is dan ook een van de speerpunten van de beurs.

Lanparte en MeFoto

Disnet, importeur van onder andere Samyang, deelt een stand met FotoVideoRetail.nl, importeur van onder meer Benro en Lanparte. Als aanvulling op de Lanparte videorigs, die wij al hebben kunnen testen in de praktijk tijdens de Photokina, gaat FotoVideoRetail ook externe zoekers leveren. Deze kantelbare monitoren met zoeker zijn uiteraard volledig compatibel met de rigs van Lanparte. Verder zijn ook de vrolijk gekleure MeFoto-statieven, die we voor het eerst op de Photokina zagen, present.

Benro

Samyang 24mm Tilt-Shift

In de vitrines bij Samyang is de 24mm f/3.5 Tilt-Shift de grote primeur. We mogen hem even in onze handen houden, maar op de camera schroeven is er helaas nog niet bij. Jammer, vind ook Arnoud Britstra van Disnet. 'Dit is nog een voorproductie-exemplaar, die nog niet representatief is voor de uiteindelijke versie. We mogen er van Samyang dan ook absoluut geen beeld mee maken. We merken wel dat er heel veel interesse is voor dit objectief.' Deze zomer zal het objectief op de markt komen, uiteraard lees je dan zo snel mogelijk onze bevindingen met dit voor architectuurfotografie zo interessante objectief.

Samyang
De nieuwe Samyang 24mm f/3.5 Tilt-Shift is de grote publiekstrekker bij Disnet.

Eprintpro

Bij albumdrukker Eprintpro natuurlijk veel aandacht voor de grote albums, zoals we die al eens hebben getest in DIGIFOTO Pro 2.2012. Behalve mooi, zijn deze albums echter ook kostbaar. Omdat Eprintpro merkt dat er vanuit de (bruidsfotografie)markt ook vraag is naar goede, maar betaalbaarder alternatieven, voeren ze een nieuwe lijn hardcover-albums. Deze beginnen bij zo'n veertig euro en vormen daarmee een mooi budget-alternatief voor de grotere albums.

TSE Imaging: Tokina

Op de stand bij TSE Imaging natuurlijk aandacht voor Tokina, maar ook het statievenmerk Sirui is goed vertegenwoordigd. We leren overigens meteen iets nieuws. Terwijl wij 'Siroeie' zeggen, is de goede uitspraak volgens de importeur 'Sirei'. Weten we dat ook weer! Achter de balie liggen nog een videorig met follow focus en mattebox, en een camera stabilizer. Vers van de pers zo blijkt, want een merknaam moet nog worden verzonnen. De prijzen zullen echter scherp zijn, zo wordt ons beloofd.

TSE Imaging

Kamera Express

Fotowinkel Kamera Express richt zich op de beurs duidelijk op (semi-)professional. In de vitrines zien we met name de duurdere cameramodellen en dito objectieven. Speciaal voor die doelgroep is ook Ron Hazendonk werkzaam voor het bedrijf. Hij is gespecialiseerd in professionele apparatuur en ondersteunt klanten in aankoop én gebruik van hun spullen. We krijgen meteen een goede tip van Ron: 'zet de stabilisatie van je objectief uit als je deze opbergt. De elementen die voor de stabilisatie moeten kunnen bewegen worden dan vastgezet. Hierdoor verminder je de kans op interne schade bij vallen of stoten'.

Sekonic, PocketWizard en Quantum

In de vitrine bij Mamiya Nederland zien we aardig wat nieuwe producten. Zo is er de Sekonic L-478D met touchscreen. Natuurlijk is ook de nieuw PocketWizard X aanwezig, een goedkopere aanvulling op het trigger-assortiment. Speciaal voor filmers zijn de Omnicron-videolampen. Deze ringlampen zijn voorzien van speciale led's waardoor je in kleurtemperatuur kunt variëren tussen 2500 en 6500 kelvin. Verder is de stand aangekleed met de nodige flitskoppen en accessoires van Profoto. 'Licht' is dus het toverwoord bij Mamiya op de PI.

Mamiya en Quantum
In de vitrine bij Mamiya Nederland onder andere de ringlichten van Quantum, met neme gericht op video.

Grote merken

Natuurlijk zijn ook giganten Canon en Nikon op de beurs aanwezig. Beide fabrikanten hebben veel apparatuur mee naar de beurs genomen, zodat je alles kunt vasthouden en proberen. Bij Canon zien we onder andere de gloednieuwe Eos 100D, terwijl Nikon de verse 800mm f/5.6 mee naar de beurs heeft genomen. Niet achter glas, maar met camera en al gemonteerd op een standaard en voor iedereen te gebruiken. Zo hoef je niet naar de andere kant van de zaal om te zien wat zich daar afspeelt.

Nikon
Diverse tele's kunnen worden getest bij Nikon, ook de nieuwe 800mm f/5.6 geeft acte de présence

Jungle

FotoFlits.com heeft de Jungle naar Nieuwegein gehaald. In die jungle worden vervolgens diverse workshops gegeven, waarbij flitsen uiteraard het hoofdthema is. Zo ging onder andere Otto van den Toorn, bekend van 'Model in één dag' aan de slag met Elichrom-apparatuur. Uiteraard onder toeziend oog van vele belangstellenden.

Elinchrom

Transcontinenta

Gisteren stelde Gerard al wat vragen aan Eric de Jonge van Transcontinenta, maar ook zonder microfoon en camera kun je op hun stand terecht. Vooral de nieuwe Leica M kon rekenen op flink wat interesse. Niet zo vreemd, want de digitale meetzoeker is flink anders dan zijn voorganger. Daarnaast heeft de importeur ook een zeer groot arsenaal aan glaswerk van Carl Zeiss en Tamron mee naar de beurs genomen.

Leica

Beeldbewerking

Je foto is nog niet klaar op het moment dat je deze gemaakt hebt, de digitale workflow is tegenwoordig minstens zo belangrijk. Ook apparatuur hiervoor is goed vertegenwoordigd op de beurs met merken als Epson, Eizo en Wacom. Epson had diverse printers staan en om te bewijzen wat ze waard zijn, kunnen bezoekers hun beste foto's direct laten printen. Overal op de beurs kom je dan ook mensen tegen met kokers en opgerolde vellen. Eizo nam diverse monitoren mee, terwijl ook bij Wacom flink wat spullen te proberen. 

PI2013

Ondertussen op de DIGIFOTO Pro-stand...

Bij de DIGIFOTO Pro-stand, vlak naast de ingang, zijn we nogsteeds druk bezig met het vastleggen van de bezoekers. Op moment van schrijven hebben we driehonderd fotografen zo gek gekregen om plaats te nemen voor de camera. Dat je daarmee een Fujifilm XS-1 kunt willen helpt vast wel een beetje. Na afloop van de beurs (dinsdag 17 uur) maken we de winnaar bekend!

DIGIFOTO Pro op de PI

Win een XS-1
Iedereen die bij onze stand op de foto gaat maakt kans op de Fujifilm XS-1!

Meer nieuws van de Professional Imaging 2013:

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Jaco van Lith

Waarom zijn de foto's bij dit artikel ONSCHERP ?