Productie beeldsensoren in 2012 naar 2 miljard

Julian 638 0
De productie van beeldsensoren zal de komende drie jaar met meer dan 50 procent stijgen, voorspelt iSuppli. Niet langer zijn camera’s de grootste afzetmarkt, met 1 miljard sensoren zal de mobiele telefoon in 2010 de leiding nemen.

In 2009 rollen er 1.3 miljard beeldsensoren van de productiebanden, volgens onderzoek van iSuppli. De markt zal de komende jaren groeien en in 2012 de grens van 2 miljard doorbreken.

De beeldsensor zag zijn opkomst in de digitale foto en videocamera. Tegenwoordig is deze markt niet meer de grootste afnemer. De meeste sensoren vinden hun weg tegenwoordig naar mobieltjes. In 2010 zullen fabrikanten van telefoons een miljard beeldsensoren afnemen.

Ondertussen zijn er diverse nieuwe markten voor de beeldsensor in opkomst. Zo is er steeds meer vraag uit de auto-industrie. In de toekomst zullen hier steeds vaker beeldsensoren toegepast worden. Bijvoorbeeld om de dode hoek in het oog te houden, infrarood nachtvisie, het observeren van de bestuurder en voetgangersdetectie.

De markt voor digitale camera’s laat de afgelopen jaren stagnatie zien. De onderzoekers denken dat nieuwe technologie, zoals 3D opnametechnieken, hier verandering in kan brengen. Ze voorspellen dat de afzet van beeldsensoren voor digitale camera’s kan verdubbelen als de 3D-techniek aanslaat.

Cijfers: iSuppli, Grafiek: Digitimes