Prix Pictet - honderd foto’s van achttien topfotografen

Julian 1955 0
De Prix Pictet, een internationale prijs voor fotografie en duurzaamheid, stond het afgelopen jaar in het teken van water. In Eindhoven zijn nu honderd foto’s te zien, waaronder het werk van winnaar Benoit Aquin en topfotografen zoals Carl de Keyzer en Edward Burtynsky.

De expositie Prix Pictet 2008 met als thema 'Water' geeft aan de hand van honderd foto's van 's werelds topfotografen zowel een schitterend als verontrustend beeld van de hedendaagse aarde. Ze vertelt een veelheid van verhalen over schitterend en bedreigend water, schoon en vuil water, maar ook over smeltend ijs en droge rivierbeddingen. Het laat zowel mooie als verontrustende beelden van onze planeet zien, waar water steeds nauw verbonden is met vraagstukken van duurzaamheid. Daarmee vormt de expositie tevens een dringende oproep om denken en doen te richten op een duurzame toekomst voor onze aarde.

Prijs

Een onafhankelijke jury koos uit een shortlist van 18 fotografen, afkomstig uit de hele wereld, de inzending van Benoit Aquin als winnaar. In oktober 2008 is de prijs in Parijs uitgereikt door de erevoorzitter van de stichting, Kofi Anan. Het werk van de winnaar en alle genomineerde fotografen is ook te bekijken op de Prix Pictet website. Van woensdag 22 april tot en met vrijdag 29 mei is de internationale fototentoonstelling te zien in de Hal van het Hoofdgebouw van de Technische Universiteit in Eindhoven, vlakbij het station.

De Prix Pictet is ingesteld in 2008 door Pictet & Cie, met de London Financial Times als wereldwijde mediapartner. De prijs zal jaarlijks worden toegekend. In 2009 is het thema 'Earth'.


Benoit Aquin, Untitled 03
Series: The Chinese 'Dust Bowl' Ink Jet Art Canvas 80cm X 120 cm 2006 Wuwei Region, Gansu, ChinaEdward Burtynsky, SOCAR Oil Fields #2
Series: Oil Fields Digital Chromogenic Colour Print 122 x 152 cm 2006 Baku, Azerbaijan


Carl de Keyzer, Belgium 5
Series: Moments before the Flood C-Print 115 x 150 cm 2006 Belgium