Print je eigen lichtvormers voor rapportageflitsers

Print je eigen lichtvormers voor rapportageflitsers

PieterMolenaar 1110 0
De Nieuw-Zeelandse fotograaf Chris Cameron heeft een eenvoudige manier gevonden om zogeheten 'grid'-lichtvormers voor rapportageflitsers te maken met behulp van een 3d-printer. Hiervoor heeft hij handig gebruikgemaakt van een feature van de gebruikte MakerBot-software.

Met behulp van lichtvormers is het mogelijk om het licht afkomstig van een lichtbron als een rapportageflitser of studiolamp op een specifieke manier te vormen. Zo worden vaak zogeheten 'barn doors' gebruikt om het licht grof te sturen, terwijl aan de voorkant van de meeste softboxen van flitssets wel een grid bevestigd kan worden. Met een grid kan je de spreiding van het licht beter sturen.

MakerBot

Hoewel het mogelijk is om een grid voor je opzetflitser zelf te maken met behulp van dun hardbord, rietjes en zwart 'gaffer'-tape, is het geen sinecure en is het eindresultaat wat kwetsbaar. Chris Cameron, watersportfotograaf in Nieuw-Zeeland, heeft een eenvoudige manier gevonden om een dergelijke grid-flitseraccessoire te produceren met behulp van een 3d-printer, in zijn geval eentje van het merk MakerBot. . 

© Chris Cameron

Met de meegeleverde software is het mogelijk om automatisch een honingraatconstructie te laten aanbrengen bij een 3d-vorm, ter ondersteuning tijdens het printen, voor gewichtsreductie van de vorm en besparing van materiaal. Cameron heeft deze softwarefeature gebruikt om eenvoudig een grid-flitseraccessoire te produceren. Door de dichtheid van de honingraatconstructie te variëren, kan de lichtspreiding van de uiteindelijke grid aangepast worden.

© Chris Cameron