Prima prijs-kwaliteit: Nikon D50

Redactie 1077 0
Nikon heeft onlangs de D50 op de markt gebracht, een eenvoudigere uitvoering van de Nikon D70-spiegelreflexcamera.

Nikon bracht vlak voor de zomer een tweede digitale spiegelreflexcamera op de markt, naast zijn door WINMAG tot Beste product geteste D70S. De D50 is een eenvoudiger toestel, maar je betaalt er ook minder voor. Kan de D50 de strijd met de Canon EOS 350D, de Olympus E-300 en de Pentax *ist DS aan?

In maximale resolutie blijft de D50 achter bij de Canon EOS 350D en de Olympus E-300 (8 megapixels), maar is gelijk aan de Pentax *ist DS (6 megapixels). Een digitale camera is echter meer dan megapixels. Alleen als je foto's regelmatig behoorlijk uit wilt vergroten naar groter dan A3 (40 x 60 centimeter), is het verstandig te kiezen voor de hoogste resolutie. Doe je dat (bijna) nooit, dan kun je evengoed kiezen voor de D50.


Uitgeklede D70

De D50 is welbeschouwd een uitgeklede D70S, zonder dat dit het fotografeerplezier teniet doet. De D50 trakteert je op mooie uitgebalanceerde kleuren en weinig ruis of beeldfoutjes (artefacten) in jpeg-formaat. De Olympus E-300, de Pentax *ist DS en de oudere Nikon D70 en Canon EOS 300D hebben het nakijken. De nieuwe Canon EOS 350D laat details wel beter zien, maar dit wordt mede veroorzaakt door het megapixelsverschil.

De D50 is een lichter dan de D70S en dat zal vooral mensen aanspreken die camera's graag licht en handelbaar willen houden. Het gekozen formaat is niet te klein voor grote mannenhanden, terwijl de redactie mede op basis van meningen van bevriende proffotografen vermoedt dat vooral mannen wat moeite hebben met het wel erg compacte formaat van de Canon EOS 350D.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie