Prijswinnende dronepiloot aangeklaagd door vliegveld Hilversum

Prijswinnende dronepiloot aangeklaagd door vliegveld Hilversum

PieterMolenaar 1210 1
De 17-jarige dronepiloot Nortwin Karssemijer is aangeklaagd door vliegveld Hilversum. Hij zou voor zijn prijswinnende foto 'Ster van Loosdrecht' het vliegveld te dicht genaderd zijn. De foto werd vorig jaar al gemaakt en was te zien op de Professional Imaging-stand van CameraNu.

Volgens vliegveldbestuurslid Vincent Kager was na het bekijken van de foto op internet meteen duidelijk dat Karssemeijer om zijn foto te maken het vliegveld Hilversum te dicht genaderd zou hebben. "Dat bleek ook zo te zijn toen we de afstanden gingen nameten met Google Earth", aldus Kager in een reactie aan De Gooi- en Eemlander. Omdat volgens Kager de vliegveiligheid door het gewicht van de professionele drone in het geding was kon hij naar eigen zeggen niet anders dan een aanklacht indienen bij de luchtvaartpolitie. Deze zou de aanklacht in onderzoek hebben.

Niet eens

Nico Karssemijer, vader van de minderjarige dronepiloot en tevens zelf vlieger, is het met de bewering van Kager over het betreden van de 3-kilometergrens van het vliegveld, waarbinnen drones zich niet mogen wagen, niet eens. "We zaten op 3,5 kilometer afstand van het midden van het vliegveld, we zijn niet hoger geweest dan 120 meter. De aanvliegroute ligt op 300 meter. Niets aan de hand dus", aldus vader Nico tegenover Dronewatch. Ook zou de foto volgens de vader genomen zijn op een doordeweekse dag, waarop er geen vluchten met zweefvliegtuigen plaatsvinden, en gold de 3-kilometerregel op dat moment nog niet.

Prijswinnende foto

Dronewatch schreef ook de fotowedstrijd uit waarin Nortwin Karssemeijer als een van de vijf winnaars uit de bus kwam met zijn foto 'Ster van Loosdrecht'. De foto werd medio juni vorig jaar genomen met een DJI Phantom 3 Pro. Op de Professional Imaging 2016-beurs in Nijkerk werd de winnende fotoserie getoond op de stand van CameraNu.

© Nortwin Karssemeijer

 

afbeelding van Fotowil

Buiten het feit of er een overtreding is geweest, heb ik de foto's op de Professinal Imaging gezien en deze vond ik dramatisch slecht. Als je met een groothoek fotografeerd krijg je veel in beeld dan verwacht ik scherpte zodat als ik dichterbij kijk ik de details ook kan zien dat was bij deze absoluut niet.
Drone fotografie is alleen goed als je op zijn minst een betere camera gebruikt dan de standaard die best goed kan zijn voor video maar echt ongeschikt voor fotografie.