Pride Photo Award: fotowedstrijd over seksuele- en genderdiversiteit

Redactie 1028 0
Pride Photo Award, de eerste internationale fotowedstrijd over seksuele- en gender­diversiteit, gaat begin 2011 van start. Het thema luidt ‘Straight back at you’: de manier waarop de omgeving reageert op mensen die ‘anders’ zijn.

Piet Boogert van Stichting Homomonument licht het thema toe. Het gaat hem zowel om de negatieve als de positieve reacties: Meisjes die blij zijn dat ze met een jongen over jongens kunnen praten. En Gay-Straight Alliances, waarin homo’s en hetero’s hun krachten bundelen.

Eenzijdig beeld

Pride Photo Award zet mensen aan het denken over mannelijkheid en vrouwelijkheid en toont de diversiteit binnen de homo/lesbische, biseksuele en transgendergemeenschap. In de media en populaire cultuur worden mannen en vrouwen stereotiep afgebeeld: mannen zijn macho, vrouwen zijn zorgzaam en lief. Ook homo’s worden eenzijdig neergezet. "Pride Photo Award laat zien dat iedereen zowel mannelijke als vrouwelijke eigenschappen heeft," zegt Lonneke van den Hoonaard, directeur van IHLIA, het Internationaal Homo/Lesbisch Informatiecentrum en Archief.

Deelnemen

De fotowedstrijd begint op 1 januari 2011 en duurt tot eind maart. De wedstrijd is vooral bedoeld voor professionele fotografen en studenten, maar ook 'goede' amateurfotografen kunnen meedoen, aldus de organisatie. De foto’s zijn te zien in Amsterdam van eind juni tot begin augustus 2011. Fotografen kunnen foto’s inzenden over seksuele- en genderdiversiteit in onderstaande categorieën.

Categorieën

  • Actualiteit
  • Documentair
  • Gender: niet stereotype vormen van mannelijkheid en vrouwelijkheid
  • Sport: foto’s over anders zijn in de sterk op mannelijkheid gerichte sportwereld
  • Straight back at you: de manier waarop de omgeving reageert op mensen die 'anders zijn'
  • Open: foto’s die niet in een van de andere categorieën vallen

De fotowedstrijd wordt dit jaar voor de eerste keer georganiseerd.  Eerder dit jaar vond al een expositie plaats met foto’s van Nederlandse fotografen rond het thema. Er waren foto’s te zien van achttien fotografen, waaronder Erwin Olaf, Morad Bouchakour en Diana Blok.

Initiatief

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument. Foam Fotografiemuseum Amsterdam ondersteunt het project en World Press Photo adviseert.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie