Pride Photo Award 2014 – Thema: 'Getting Closer'

Julian 1849 0
Pride Photo Award nodigt fotografen van over de hele wereld uit om vanaf vandaag hun foto's in te sturen. De wedstrijd, nu in zijn vijfde jaar, bekroont de beste beelden op het gebied van seksuele en gender diversiteit. Het thema van dit jaar is 'Getting Closer'.

Fotografen kunnen van vrijdag 30 mei tot en met zondag 13 juli hun werk inzenden via de wedstrijdpagina in vier categorieën: Documentair, Gender, een Open categorie en de themacategorie.

Het thema van dit jaar, 'Getting Closer', is ontleend aan het bekende citaat van de legendarische fotograaf en Magnum-oprichter Robert Capa: 'Als je foto's niet goed genoeg zijn, dan was je niet dichtbij genoeg.' Projectmanager Joeri Kempen: 'Ik ben erg benieuwd om te zien wat het thema van dit jaar bij fotografen losmaakt. Vorig jaar hebben meerdere mensen foto's gemaakt speciaal rond het thema. Dat is een grote eer. Ik hoop dat dit thema net zo inspirerend zal blijken te zijn. Het biedt heel veel verschillende mogelijkheden tot interpretatie.'

Prijsuitreiking

De winnaars worden bekend gemaakt op 24 juli en de officiële prijsuitreiking vindt plaats op 29 augustus. De winnaars van de eerste prijs in elk van de vier categorieën krijgen een ticket naar Amsterdam voor het openingsweekend en worden ondergebracht in het Lloyd Hotel.

Tentoonstelling

De prijsuitreiking markeert het begin van de tentoonstelling, die opnieuw zal plaatsvinden in de prachtige Oude Kerk van Amsterdam en daar te zien is van 29 augustus tot en met 26 oktober. Vorig jaar bezochten 20.000 mensen de expositie.

Inzendingen

Vorig jaar verdubbelde het aantal inzendingen, waarbij ruim 400 fotografen van over de hele wereld werk inzonden. De winnaar van de Pride Photo Award 2013 was Cindy Aquino uit de Filippijnen.

Pride Photo Award 2013
Met deze foto uit de serie 'Bond' won Cindy Aquino de Pride Photo Award 2013

Jury

De inzendingen worden beoordeeld door een jury van fotografie-experts onder voorzitterschap van Simon Njami, hoofdredacteur en medeoprichter van het Franse kunsttijdschrift Revue Noir en voormalig artistiek directeur van Bamako Encounters, de Afrikaanse Fotografie Biënnale. Hij wordt bijgestaan door de Canadese fotocriticus en auteur David Deitcher van de vaste staf van het International Center of Photography/Bard College Program in Advanced Photographic Studies in New York, fotograaf en voormalig beeldredacteur van Het Parool Jan van Breda; Sharon Sliwinski, universitair hoofddocent van de beeldcultuur aan de Western University in Canada en auteur van het bekroonde boek 'Human Rights in Camera'; de Koreaanse Sujong Song, die aan meerdere fotofestivals verbonden was als curator, zoals Seoul Foto, Angkor Fotofestival en Daegu Foto Biënnale en als jurylid aan verschillende wedstrijden waaronder World Press Photo.

Pride Photo Award

Pride Photo Award is een initiatief van COC Amsterdam, IHLIA (Internationaal Homo Lesbisch Informatiecentrum en Archief) en Stichting Homomonument, met steun en advies van Foam en World Press Photo.