Preview: ZEISS Batis 25mm f/2 en 85mm f/1.8 voor Sony A7-serie

Julian 2399 0
ZEISS introduceert een nieuwe serie autofocusobjectieven voor Sony-camera's met E-vatting. De ZEISS Batis 25mm f/2 en 85mm f/1.8 zijn voorzien van een oled-schermpje waarop informatie over het diafragma en scherptediepte wordt weergegeven.

In 2013 introduceerde ZEISS voor het eerst autofocusobjectieven: de Touit-serie voor compacte systeemcamera's van Sony en Fujifilm met aps-c-sensor. Een jaar later, in september 2014, volgde de ZEISS Loxia-serie voor de Sony A7-camera's met fullframe-sensor. De Loxia-objectieven hebben echter geen autofocus. Dat is wel het geval bij de objectieven in de nieuwe Batis-serie, die ZEISS nu aankondigt.

ZEISS Batis 2/25 en 1.8/85

De Batis-objectieven zijn geschikt voor alle camera's met Sony E-vatting, dus ook de modellen met aps-c-sensor. ZEISS mikt echter nadrukkelijk op gebruikers van de fullframe-camera's in de A7-serie. Met brandpunten van 25mm en 85mm biedt ZEISS objectieven die momenteel nog ontbreken in het aanbod van Sony.

Volgens ZEISS maken de Batis-objectieven optimaal gebruik van de hoge resolutiesensoren in de A7-camera's. Ook de autofocus is snel en betrouwbaar, aldus de fabrikant. Je kunt ook handmatig scherpstellen, er is een forse scherpstelring aanwezig op de 25mm en 85mm. Het moderne, strakke uiterlijk van de Batis-objectieven lijkt op de Otus-serie. We hopen dat hetzelfde geldt voor de optische prestaties.

Oled-schermpje

ZEISS voorziet de Batis-objectieven van een innovatieve nieuwe feature: een oled-schermpje bovenop de behuizing. Hierop wordt het diafragma, de afstand tot het scherptevlak en de hoeveelheid scherptediepte weergegeven. Een klassieke afstandsschaal ontbreekt dan ook op de Batis-objectieven. Het elektronische display neemt deze functie over.

Beide Batis-objectieven hebben een zwevend lensontwerp, dat aberraties bij verschillende scherstelafstanden tegen moet gaan. Ook de filterdiameter van 67mm hebben de 25mm f/2 en 85mm f/1.8 gemeen. ZEISS voorziet de 85mm f/1.8 van optische beeldstabilisatie.

Prijs en beschikbaarheid

ZEISS brengt de Batis 2/25 en 1.8/85 in juli 2015 op de markt. De groothoek krijgt een adviesprijs van 1339,95 euro, het portretobjectief met beeldstabilisatie kost 1229,95 euro.