Preview: Sony RX1R

Preview: Sony RX1R (testfoto's)

Julian 5244 0
Sony introduceert de Cyber-shot RX1R. De compactcamera met 24-megapixel fullframe-sensor en 35mm f/2 Carl Zeiss-objectief is vrijwel gelijk aan de 'gewone' RX1. De 'R' die Sony heeft toegevoegd aan de naam staat voor 'Resolutie'; door het weglaten van het lowpass-filter moet de RX1R scherpere beelden leveren.

Steeds vaker laten fabrikanten het lowpass-filter weg in hun camera's. Het voordeel is dat foto's gedetailleerder en scherper uit de camera komen rollen, maar de kans op moiré in je foto's is groter.

Sony laat weten dat kopers van de RX1R dan ook een bewuste keuze moeten maken. De Sony Cyber-shot RX1R is bedoeld voor landschapsfotografie, of andere toepassingen waarbij veel detail vereist is. Ben je meer een 'allround'-fotograaf, dan kun je terecht bij de RX1. De nieuwe RX1R is dan ook geen vervanger van het bestaande toestel.

Sony RX1R

Specificaties

In de basis is de Sony RX1R dan dezelfde camera als de Sony RX1. Om je geheugen even op te frissen: we hebben hier te maken met een compactcamera. Je stopt 'm niet in je broekzak, maar gezien je het objectief niet kunt wisselen scharen we het toestel in deze categorie. Bovendien is de behuizing van de camera nauwelijks groter dan een high-end-compact, wel is het 35mm f/2-objectief wat forser.

De Sonnar T* 35mm f/2 is een speciaal ontwerp van Carl Zeiss en beschikt over negen diafragmalamellen. De iso-gevoeligheid loopt van 100 tot 25.600 iso en kan uitgebreid worden naar equivalenten van 50 tot 102.400.

Sony RX1R
Sony RX1R met optionele zoeker en eveneens optionele zonnekap.

Bekende sensor, zonder 'OLPF'

Een Optical Low-Pass-Filter (OLPF) vind je terug in de meeste digitale camera's. Het filter wordt gebruikt om ongewenste effecten zoals moiré en aliassing tegen te gaan. Het nadeel van zo'n filter is dat foto's er iets minder scherp van worden. Een camera zonder zo'n filter, levert dus scherpere beelden af. De verschillen zijn in de praktijk meestal niet levensgroot en je zult hoogwaardige objectieven moeten gebruiken om het uberhaupt te zien. Met de 35mm f/2 in de RX1R zit dat laatste in ieder geval wel goed.

Testfoto's

Woensdag 26 juni presenteerde Sony de RX1R samen met de RX100 II aan de Nederlandse pers. Wij waren aanwezig en konden al even aan de slag met het toestel. Uiteraard hebben we een aantal testfoto's geschoten. Gezien het korte tijdsbestek hebben we niet veel representatief beeld kunnen schieten, we zullen hier later op terugkomen.

De foto's zijn geschoten in raw en omgezet met Adobe Camera Raw met standaardinstellingen (scherpte 25). Download de foto's in volledige resolutie via de optie in het menu.

Prijs en beschikbaarheid

Sommige fabrikanten rekenen een meerprijs voor een camera zonder lowpass-filter. Zo kost de Nikon D800E meer dan de D800 mét filter. Sony ziet daar vanaf en brengt de RX1R voor dezelfde prijs op de markt als de RX1. Gelukkig, want de adviesprijs van 3100 euro is niet mals. Halverwege juli is de Sony RX1R verkrijgbaar.

Sony RX1R