Preview: Sony NEX-VG20E

jesse kraal 4085 0
Sony introduceert de NEX-VG20E, een nieuwe full-hd-camcorder met Sony NEX-lensvatting. De opvolger van de NEX-VG10E neemt op in avchd 2.0-formaat met 1080p-resolutie en 50 of 25 beelden per seconde.

De 16-megapixelsensor die we kennen uit andere Sony-producten vind zijn weg naar de Sony NEX-VG20E. De nieuwe sensor moet de camera betere ruisprestaties geven en zorgt ook voor een hogere fotoresolutie van 16 Megapixels. Om te kunnen filmen heeft de camera genoeg aan 9 lux.

NEX-VG20E

Met de NEX-VG10E creëerde Sony een nieuw segment van full hd-camera's met verwisselbare objectieven voor consumenten. Er waren echter een aantal punten waarop de camera achterbleef bij de filmende spiegelreflexcamera's van de concurrentie.

1080P

Het belangrijkste bezwaar van de VG10E lijkt te zijn verdwenen, de nieuwe NEX-VG20E kan video opnemen in een resolutie van 1080p bij 50 frames per seconde. De camera doet dit met de avchd 2.0 standaard. De VG10E was niet in staat om progressive videobeelden op te nemen.

Cropfactor

Een ander nadeel van de NEX-VG10E was de extra cropfactor die om de hoek kwam kijken als je video opnam. De aps-c sensor van de videocamera had bij fotograferen een cropfactor van 1,6x maar bij filmen werd dit 1,8x. Een belangrijk deel groothoek gaat op die manier verloren.

Afgaande op de specificatielijst van de VG20E lijkt dit probleem te zijn verholpen. Uiteraard vindt er nog een lichte verandering van het effectieve bereik plaats als je de beeldverhouding aanpast, maar dit verschil is veel kleiner dan bij de voorganger van de NEX-VG20E.

NEX-VG20E

Een échte filmcamera

De NEX-VG10E wist zich met zijn 5.1 surround-microfoon, kantelbaar scherm en ingebouwde digitale zoeker wel te onderscheiden van filmende spiegelreflexcamera's. Aan deze ingrediënten heeft Sony weinig veranderd. Het maakt het gemakkelijker om met de camera te filmen zonder behulp van allerlei extra accessoires en hulpmiddelen.

Om de filmende gebruiker nog beter van dienst te zijn kun je de NEX-VG20E uitbreiden met een koptelefoon, een extern scherm, een extra microfoon en een videolamp. Daarnaast heb je keuze uit alle Sony E-mount en A-mount objectieven. Voor de A-mount objectieven is overigens wel een extra adapter vereist.

Prijs en verkrijgbaarheid

De camera is te koop vanaf oktober als body of als set met het 18-200mm zoomobjectief. Nederlandse adviesprijzen zijn nog niet bekend.

NEX-VG20E

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse