Preview: Sony A7R II met 42,4-megapixelsensor

Preview: Sony A7R II met 42,4 megapixels, 5-assige stabilisatie en 4K-video

Julian 11033 10
Sony pakt flink uit met de A7R II: het nieuwe topmodel krijgt een gloednieuwe gestabiliseerde bsi-cmos-sensor, voorzien van 399 fasedetectiepunten voor autofocus. De systeemcamera filmt in 4K-resolutie, zonder dat daar een externe recorder voor nodig is. Vanaf augustus is de Sony A7R II te koop, voor 3500 euro.

Update: Onze eerste indruk en autofocustest met Canon EF-objectieven is gepubliceerd.

Er gingen al langere tijd geruchten over de komst van een opvolger van de 36-megapixel Sony A7R, maar toch weet Sony nu te verrassen met de introductie van de A7R II. Het topmodel combineert het beste van de huidige A7-camera's en is daarnaast uitgerust met een aantal indrukwekkende nieuwe eigenschappen en functies.

Sony A7R II features

42,4-megapixelsensor, bsi-cmos

Sony voorziet de A7R II van een fullframe-sensor met resolutie van 42,4 megapixels. Het is 's werelds eerste fullframe-sensor met bsi-techniek. Sensoren met 'backside illumination' vangen meer licht en kunnen sneller uitgelezen worden.

Het iso-bereik loopt van 100 tot 25.600 en is uit te breiden naar 50-102.400. Hoewel er nog niets bekend is over de beeldkwaliteit van de nieuwe chip, beloven de bsi-techniek en de uitstekende prestaties van de huidige Sony-sensoren veel goeds.

Sony A7R II sensor

Vijf-assige beeldstabilisatie

Net als de Sony A7 II beschikt de A7R II over een gestabiliseerde beeldsensor, die bewegingen over vijf assen kan corrigeren. Volgens CIPA-metingen levert dat een winst van 4,5 stops op.

Alle objectieven die je op de camera zet kunnen gebruikmaken van de beeldstabilisatie. Niet alleen het glaswerk met Sony E-vatting, ook (handmatige) objectieven van andere merken die je met behulp van een adapter gebruikt profiteren mee.

Sony A7R II beeldstabilisatie

Verbeterde sluiter, minder vibraties

Sony rust de A7R II uit met een verbeterd sluitermechanisme, waar je tot 500.000 opnames mee kunt maken. De maximale snelheid van de mechanische sluiter bedraagt 1/8000e seconde. Ook is er een volledig geruisloze elektronische sluiter aanwezig.

Interessant is de toevoeging van een 'electronic first curtain'-optie. Hierbij wordt de elektronische sluiter met de mechanische sluiter gecombineerd. Dit resulteert in minder trillingen van de sluiter die mogelijk te zien zijn op de foto's.

Sony A7R II

399 fasedetectiepunten op de sensor

De oorspronkelijke Sony A7R maakte gebruik van contrastdetectie voor autofocus. Op de 24-megapixelsensor van Sony A7 en A7 II waren daarnaast nog eens 117 fasedetectiepixels verwerkt. Sony voegt die techniek ook toe aan de A7R II en gaat nog een stap verder: de 42,4-megapixelsensor beschikt over maar liefst 399 fasedetectiepunten, die verdeeld zijn over 45 procent van het sensoroppervlak. Ten opzichte van de Sony A7R zou het nieuwe model veertig procent sneller moeten scherpstellen.

Bijzonder is dat de fasedetectiepunten niet alleen werken met Sony E-objectieven, maar ook bij gebruik van third-party-glaswerk met een adapter. Zo is er de Metabones Smart Adapter, die autofocus met Canon EF-objectieven op de Sony A7-camera's mogelijk maakt. Momenteel werkt dit vrij traag, mogelijk brengt het nieuwe systeem daar verbetering in.

De Sony A7R II heeft een maximale fotografeersnelheid van 5 beelden per seconde, met behoud van focustracking. Hoeveel bestanden er in de buffer passen is niet bekend.

Verbeterde behuizing

De behuizing van de Sony A7R II heeft diverse verbeteringen gekregen. Eerder zagen we vergelijkbare aanpassingen bij de Sony A7 II, ten opzichte van de A7. De handgreep is groter en biedt meer houvast. Ook de lensvatting is verstevigd op het nieuwe topmodel.

Inclusief accu weegt de body 625 gram. De behuizing is afgedicht tegen stof en vocht. Het kantelbare 3-inch lcd met 1,23 miljoen beeldpunten is vergelijkbaar met de eerdere camera's uit de Sony A7-serie.

Wifi en nfc zijn in de behuizing ingebouwd, zodat je foto's naar een smartphone of tablet kunt versturen of de camera met deze apparaten draadloos kunt bedienen.

Groter en zoekerbeeld

Net als de andere camera's in de Sony A7-serie heeft de Sony A7R II een elektronische oled-zoeker met resolutie van 2,36 miljoen beeldpunten. Sony heeft de optische constructie, wat resulteert in een grotere weergave en in de hoeken zou het beeld scherper moeten zijn. Een ZEISS T* coating moet reflecties in de zoeker tegengaan.

Tot voor kort was de Fujifilm X-T1 de camera met het grootste zoekerbeeld, met een vergroting van 0,77x. Sony doet daar nu met de A7R II nog een schepje bovenop: de evf heeft een vergroting van 0,78x. Daarmee is de zoeker groter dan de optische exemplaren in professionele dslr's zoals de Canon EOS-1D X en Nikon D4S.

Geavanceerde 4K-filmfunctie

Sony A7R II video cropNet als de Sony A7S is de A7R II in staat om in 4K-resolutie te filmen. Een belangrijk verschil is dat je daar geen externe hdmi-recorder voor nodig hebt. Bij de A7S is dat vereist, dat model stuurt enkel een 4K-signaal uit via de hdmi-poort. De Sony A7R II kan in de camera 4K-beelden vastleggen. Hiervoor wordt gebruikgemaakt van de XAVC-S-codec, met een bitrate van 100Mbps. De resolutie bedraagt 3840x2160 pixels, er zijn framerates van 30 en 24 fps beschikbaar.

Filmen in 4K is mogelijk met gebruik van de volledige sensor. Daarnaast kun je kiezen voor de 'Super35'-modus. In deze stand filmt de A7R II met een uitsnede, die vergelijkbaar is met het aps-c-sensorformaat. De camera maakt in deze stand gebruik van 'pixel binning', er worden meer pixels gebruikt dan nodig is voor een 4K-opname en deze worden teruggeschaald naar de Ultra HD-resolutie. Dat moet haarscherpe filmbeelden opleveren zonder beeldfouten zoals moiré of aliassing.

Net als met de Sony A7S en A7 II kun je filmen met het professionele S-Log2-profiel. Dat levert zeer vlakke filmbeelden op, die veel bewerkingsruimte bieden. Ook kan de Sony A7R II slowmotion-opnames maken met 120 fps bij een resolutie van 1280x720 pixels.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony A7R II gaat ongeveer 3500 euro kosten en komt deze zomer op de markt. Waarschijnlijk ligt de camera in augustus in de winkels.

Sony A7R II

afbeelding van Peter Moerman

Wow hebbeding, wat heb je dan nog te wensen, batterygrip eronder en je bent helemaal klaar. Zou mooi zijn als er een hybride vatting op zat waarmee je ook je Alpha lenzen zo kan gebruiken.

afbeelding van Peter Moerman

Fijn die autocorrectie :(

afbeelding van Julian

Met de Sony LA-EA3 adapter kun je A-mount-objectieven gebruiken op de A7R II. SSM en SAM-objectieven maken dan ook gebruik van de 399 fasedetectiepixels op de sensor.

Op de huidige A7-camera's kun je ook A-mount-glas gebruiken, maar om van fasedetectie gebuik te maken heb je dan de LA-EA4 nodig. Die adapter beschikt over een halfdoorzichtige spiegel en eigen fasedetectiesysteem. Daarbij treedt 1/3e stop lichtverlies op. Met de A7R II is dat dus niet meer het geval.

Hoe het in de praktijk werkt zullen we moeten ervaren, maar het klinkt goed!

afbeelding van Anoniem

3500 euro. Dat is niet mals, zeker niet als je bedenkt dat de voorloper, de A7R nu slechts 1100 euro kost. Dat verschil in prijs vind ik veel te groot, mag best 1000 euro af.

afbeelding van Kwestie van tijd

Gewoon even de hand op de knip houden en tevreden zijn met de camera die je nu hebt.

afbeelding van Bertram Wilders

Afgezien van de belachelijk hoge aanschafprijs, lijkt me dit een mooie camera. Helaas heeft Sony een erg beperkt aanbod van werkelijk goede objectieven. Het blijft de achilleshiel van het systeem. Wanneer leren ze het nu eens bij Sony?

afbeelding van Tom van Peer

Belachelijker dan een Canon 5DS of een Nikon D810? Als het shutterprobleem van de A7R is opgelost in deze camera, dan weet ik het wel: bye bye dinosaurus Canon!

afbeelding van Ruudje

'Belachelijk hoog' is zeer subjectief.
Een Canon 5DSr of Nikon D810 kost hetzelfde... en dit zijn nu eenmaal geen camera's voor hobbyisten.

Grappig dat Nederlanders altijd klagen over prijzen, maar nooit eens realiseren dat ze met zo'n tool weer nieuw geld kunnen creëren.
Nee we verkiezen liever die slachtofferrol 'dit kan ik niet betalen'..

Wat betreft lenzen heb je via adapters uitgebreide mogelijkheden. Hoeveel merken lenzen kun je op een Canon of Nikon body zetten? Precies...

Sony heeft een camera uitgebracht die ongetwijfeld heel succesvol gaat zijn.

afbeelding van Bernhard

Het zou zeker mooi zijn als er een adapter komt voor de Pentax K vatting, kunnen er ook Weather sealt, loei scherpe lenzen op!

afbeelding van Dekie G.

Een medium formaat camera kost drie maal zo veel. Kan je veel minder lenzen op gebruiken. Heeft geen interne beeldstabilisatie. Heeft minder gevoeligheid en dynamisch bereik. Is lomper en groter en minder bruikbaar voor het werk buiten de studio. En kan geen 4K film leveren.