Preview: Sony A7 II

Preview: Sony A7 II met 5-assige beeldstabilisatie

Julian 6762 0
Sony introduceert de A7 II. Net als zijn voorganger is de compacte systeemcamera voorzien van een 24-megapixel fullframe-sensor. Het grote nieuws is de toevoeging van 5-assige beeldstabilisatie, die volgens Sony voor 4,5 stops winst zorgt.

Iets meer dan een jaar na de introductie van de Sony A7, komt er nu een opvolger. De nieuwe Sony A7 II is de eerste fullframe-camera met 5-assige beeldstabilisatie. Vermoedelijk gebruikt Sony de techniek van Olympus, die we kennen uit de OM-D E-M1 en E-M5. Sinds 2012 werken de fabrikanten achter de schermen samen, nadat Sony een flink bedrag investeerde in Olympus.

Update: Sony gebruikt een andere stabilisatietechniek dan Olympus.

5-assige beeldstabilisatie

Het grote voordeel van een gestabiliseerde sensor is dat alle objectieven die je gebruikt op de camera er van kunnen profiteren. Gebruik je een Sony E-objectief dat over ingebouwde stabilisatie beschikt, dan wordt volgens Sony een combinatie van sensorstabilisatie en optische stabilisatie gebruikt.

Uit metingen van Sony blijkt dat de gestabiliseerde sensor volgens de CIPA-norm voor een winst van 4,5 stops zorgt bij gebruik van het Sony Zeiss 55mm f/1.8-objectief.

Volgens de productomschrijving analyseert de A7 II de informatie van het objectief om de beeldstabilisatie te optimaliseren. Daarvoor is een elektronische koppeling nodig, die is alleen beschikbaar bij gebruik van Sony E-objectieven, of Sony A-glaswerk met de optionele LA-EA4-adapter. Het persbericht van Sony meldt ook dat 'sommige' A-objectieven niet compatibel zijn met de 5-assige beeldstabilisatie.

Verbeterde behuizing

De Sony A7 II brengt niet alleen aan de binnenkant veranderingen met zich mee, ook is de behuizing aangepast. De handgreep is iets dieper geworden en de sluiterknop is nu bovenop de greep geplaatst, in plaats van bovenop de behuizing.

Sony A7 vs A7 II

Volgens Sony zijn de behuizing en lensvatting steviger gemaakt. Ook start de camera veertig procent sneller op dan zijn voorganger.

Als gevolg van de aanpassingen is de Sony A7 II iets zwaarder geworden. De body weegt - zonder accu en geheugenkaart -  556 gram. Dat is 140 gram meer dan de kale behuizing van de Sony A7.

Het kantelbare 3-inchscherm met 1,23 miljoen beeldpunten en de elektronische oled-zoeker, die over 2,36 miljoen beeldpunten beschikt, zijn gelijk gebleven.

Sony A7 vs A7 II

Snellere autofocus

Net als de eerste A7 beschikt de nieuwe Sony A7 II over een fullframe-sensor 24,3-megapixelresolutie met 117 geïntegreerde fasedetectiepunten en 25 punten voor contrastautofocus.

Dankzij een verbeterd algoritme is de autofocus van A7 II volgens Sony echter tot dertig procent sneller en werkt focustracking '1,5 keer' beter. Bovendien kan de A7 II bij de maximale snelheid van 5 beelden per seconde voor iedere afzonderlijke foto scherpstellen en lichtmeten.

Sony A7 vs A7 II

Links de Sony A7, rechts de nieuwe A7 II

Filmfunctie: XAVC-S en Slog2

Sony neemt ook de filmfunctie op de schop. De A7 II krijgt net als de A7S de mogelijkheid om te filmen met een bitrate van 50Mbps in XAVC-S-formaat. De maximale resolutie bedraagt 1080p, je kunt kiezen uit framerates van 60, 50, 30, 25 en 24 beelden per seconde.

Ook krijg je in de A7 II de beschikking over veel 'picture profiles'. Net als de Sony A7S is Slog2 aanwezig. Dit profiel afkomstig uit de professionele filmcamera's van Sony zorgt voor zeer vlakke beelden met een extreem hoog dynamisch bereik.

De 5-assige beeldstabilisatie werkt ook bij gebruik van de filmfunctie. Daarmee lijkt de A7 II een erg interessante camera voor fanatieke filmers te worden.

Sony A7 II back

Nieuwe batterijgreep: VG-C2EM

Omdat de behuizing van de Sony A7 II is aangepast, verschijnt er ook een nieuwe batterijgreep. De VG-C2EM biedt plaats vaan twee NP-FW50 accu's en geeft je extra bedieningsknoppen voor het fotograferen in de portretstand.

Prijs en beschikbaarheid

Sony laat ons weten dat de A7 II in januari 2015 verkrijgbaar is in Nederland. De body gaat zo'n 1800 euro kosten. De kit Sony FE 28-70mm f/3.5-5.6 OSS-objectief krijgt een prijskaartje van 2100 euro.

Sony A7 II