Preview: Sony A57

Preview: Sony A57

Julian Huijbregts 6181
Sony introduceert de A57. In het kort is het nieuwe model een A65 met 16-megapixelsensor en een lager prijskaartje, op veel andere vlakken zijn de twee aan elkaar gelijk. Maar wat zijn precies de verschillen?

Kijk je naar de behuizing van de A57, dan zie je een camera die vrijwel gelijk is aan de vorig jaar geïntroduceerde A65. Een flinke vooruitgang ten opzichte van het vorige model, de A55. We weten al dat de A65 een stuk lekkerder in de hand ligt en de A57 kan daar nu ook van profiteren.

Sony A57 front

16.1-megapixelsensor

De verschillen zitten aan de binnenkant. In plaats van de 24-megapixelsensor uit de A77 en A65 heeft de A57 een 16.1-megapixel aps-c-cmos-sensor. Waarschijnlijk heeft Sony voor de chip gekozen die ook in de NEX-5N zit, die zeer goede prestaties levert.

Het iso-bereik loopt van 100 tot 16.000. Met behulp van Multi Frame NR kan het bereik uitgebreid worden naar iso 25.600. Hierbij worden meerdere foto's snel achter elkaar gemaakt en achteraf gecombineerd tot één foto met minder ruis.

12 beelden per seconde (jpg)

Sony voorziet de A57 van de nieuwste BIONZ-beeldprocessor. Dat stelt de camera in staat tot 12 beelden per seconde te maken. Dat kan overigens alleen in de nieuwe 'Tele-Zoom Continuous Advance Priority AE mode', een hele mond vol, maar het komt op het volgende neer: alleen het middelste deel van de sensor wordt uitgelezen, wat je nog eens een vergroting van 1.4x oplevert. Wel blijft continue-autofocus beschikbaar op deze snelheid. In de 12-fps-modus kun je echter alleen in jpg schieten. In de beste kwaliteit is er dan plaats voor 23 foto's in de buffer.

Wil je de hele sensor gebruiken en in raw schieten, dan haal je maximaal 10 beelden per seconde. Er is plaats voor 23 jpg's of 21 raw-bestanden.

Sony A57 top

Autofocus

Het 15-punts autofocussysteem is ook overgenomen aan de A65. Drie van de punten zijn kruislings gevoelig (cross-type). Sony belooft betere AF-tracking, ook als het onderwerp even uit beeld is.

Filmfunctie

Sony heeft de filmfunctie van de A57 verbetert ten opzichte van zijn voorganger. Je kunt nu filmen in Full HD (1920 x 1080 pixels) met 50 beelden per seconde en je hebt volledig handmatige controle in de P/A/S/M-modi. Ook kun je kiezen uit 25 fps.

Door het SLT-ontwerp met halfdoorzichtige spiegel blijft het fasedetectie-autofocussysteem werken tijdens het filmen. Je kunt dus even snel scherpstellen bij het maken van een video als bij het fotograferen.

Elektronische zoeker

Het 3-inch uitklap-lcd is gelijk aan dat op de A65 en beschikt over 921.000 beeldpunten. Verschil zit in de elektronische zoeker. Het duurdere model heeft een oled-zoeker met 2,4 miljoen beeldpunten, de A57 krijgt een lcd-zoeker met 1,44 miljoen punten. De zoeker zou wel verbeterd zijn ten opzichte van die in de A55.

Sony A57 back

Picture Effects

In de A57 zitten elf Picture Effects, waarmee je foto's snel van een filter voorziet. Er zijn 15 variaties op de filters. Je ziet het resultaat al tijdens het fotograferen en de effecten zijn ook te gebruiken in de filmfunctie.

Auto Portrait Framing

Sony komt met een nieuwe functie voor de beginnende fotograaf. Met 'Auto Portrait Framing' kan iedereen volgens de fabrikant creatieve en professioneel ogende portretten maken. De Sony A57 maakt daarvoor gebruik van gezichtsdetectie en de regel van derden. De compositie wordt vervolgens automatisch aangepast en de foto wordt uitgesneden. Daardoor kan de resolutie van de foto omlaag gaan, maar ook daar heeft Sony wat op gevonden: Pixel Super Resolution Technology, waarmee de foto weer opgeschaald wordt naar volledige resolutie.

Volgens Sony is de functie bovendien leerzaam. Bij gebruik van de Auto Portrait Framing-functie wordt ook de originele foto opgeslagen, zodat je deze naast het eindresultaat kunt leggen en inspiratie op kunt doen om het de volgende zelfstandig 'goed' te doen.

Of deze automatische portrettenfunctie iets is waar fotografen op zitten te wachten - en of het goede resultaten oplevert - is nog maar de vraag, origineel is de functie in ieder geval wel.

Sony A57

2x Clear Image Zoom

Je kunt meer op je onderwerp inzoomen met de '2x Clear Image Zoom' modus. Volgens Sony verdubbelt dat het bereik van je lens. Het gaat echter wel ten koste van pixels. Sony zegt door 'Pixel Super Resolution Technology' toe te passen zeer goede detaillering te behouden, maar het kunstmatig opschalen van foto's levert over het algemeen niet al te beste resultaten op.

Afmetingen en gewicht

De Sony A57 meet 132,1 x 97,5 x 80,7 mm en heeft een gewicht van 539 gram. Voeg je daar de batterij en een geheugenkaart aan toe dan kom je op 618 gram.

Prijs en verkrijgbaarheid

In de eerste week van april ligt de Soy A57 in de winkels. De losse body gaat 750 euro kosten, de kit met 18-55mm-objectief heeft een adviesprijs van 850 euro.