Preview: Sony 20mm f/2.8 pancake voor NEX-camera's

jesse kraal 2032 0
Compacte systeemcamera's en zogenaamde pancake-objectieven zijn een gelukkige combinatie, beiden dragen ze bij aan een aangenaam compact geheel. Sony introduceert een nieuwe 20mm f/2.8 voor het NEX-systeem en ook dit objectief is lekker plat.

Sony's kiest voor een brandpunt van 20mm, wat door de cropfactor van de NEX-camera's een brandpunt vergelijkbaar met 30mm op een kleinbeeldcamera oplevert. Een opvallende keuze, aangezien 28 en 35mm veel gangbaarder zijn. Toch is de keuze niet heel verwonderlijk, aangezien Sony ook al de Zeiss 24mm f/1.8 in het assortiment heeft en uiteraard niet te veel met producten uit de eigen stal wil concurreren.

Sony 20mm f/2.8

In tegenstelling tot die eerder genoemde Zeiss, die vrij fors van formaat is, mag de nieuwe 20mm f/2.8 zich zonder meer een pancake noemen. Met maximaal diafragma van f/2.8 is de 20mm pancake niet heel erg lichtsterk, maar het ontwerp is hierdoor wel compact gebleven.

Prijs en beschikbaarheid

Een Nederlandse adviesprijs voor de 20mm is nog niet bekendgemaakt, in de Verenigde Staten gaat deĀ  Sony 20mm f/2.8 pancake 350 dollar kosten.

*Update

Inmiddels heeft Sony Nederland via een persbericht laten weten dat de 20mm f/2.8 een adviesprijs krijgt van exact 350 euro. Daarnaast is vanaf eind februari ook de 18-200mm powerzoom leverbaar voor 1200 euro. Deze was voorheen alleen in een kit leverbaar in combinatie met een NEX-camcorder.

Sony 20mm f/2.8

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse