Sigma 24-105mm f/4 DG OS HSM Art

Preview: Sigma 24-105mm f/4 DG OS HSM Art

Julian 5544 9
Sigma introduceert een nieuw objectief in de Art-lijn: de 24-105mm f/4 DG OS HSM. De zoom is een stukje groter dan de concurrentie en bevat meer lenselementen. Sigma wil met het objectief de beste standaardzoom in deze klasse neerzetten.

Sigma 24-105mmOnlangs was de CEO van Sigma, Mr. Kazuto Yamaki, in Nederland. Op een persconferentie toonde hij ons een prototype van de nieuwe Sigma 24-105mm f/4 DG OS HSM Art en vertelde hij over de ontwikkeling van de standaardzoom: 'Een standaardzoom is het moeilijkste ontwerp om te maken, je moet compromissen sluiten om zowel groothoek als tele in één objectief te stoppen. We hebben een criterium gezet: als we een nieuw objectief uitbrengen, willen we daarmee de beste zijn in die categorie. We willen een benchmark zetten.'

Sigma ziet de Canon EF 24-105mm f/4L en de AF-S Nikkor 24-120mm f/4 VR als de grootste concurrenten. Beiden zijn afkomstig uit een tijdperk voordat fullframe-dslr's met extreem hoge resoluties werden uitgerust. Sigma wil met de 24-105mm f/4 DG OS HSM Art dan ook een hoogwaardige standaardzoom bieden voor gebruikers van camera's zoals de Nikon D800 en de Canon 5D Mark III, die veel van het objectief eisen.

Volgens Yamaki moet de Sigma 24-105mm f/4 DG OS HSM Art met name op gebied van hoekscherpte positief opvallen. Ook kunnen we minder vignettering verwachten, dankzij een groot frontelement. Dat zien we terug in de filtermaat, die is met 82mm groter dan de eerdergenoemde concurrenten (77mm).

Optische constructie

De Sigma 24-105mm Art maakt niet alleen gebruik van een groter lenselement, met een constructie van 19 lenzen in 14 groepen is het ook het meest ingewikkelde ontwerp in deze klasse. Sigma gebruikt drie asferische lenzen en twee fld-elementen. Dat alles moet de beeldkwaliteit naar een hoger niveau tillen. De minimale scherpstelafstand bedraagt 45 centimeter, het diafragma kan tot f/22 geknepen worden en bestaat uit negen afgeronde lamellen.

Het objectief is aan de buitenkant vrijwel volledig opgetrokken uit metaal. Tijdens het zoomen schuift de 24-105mm uit, maar dat gebeurt in twee stappen. Volgens Sigma verstevigt dat de optische as en verkleint dat de kans op afwijkingen in scherpte als gevolg van speling. De Sigma 24-105mm f/4 DG OS HSM Art krijgt een gewicht van 885 gram en meet 88,6mm x 109,4mm.

Sigma 24-105mm

Prestaties

Met de recente objectieven uit de Art-line van Sigma, zoals de 35mm f/1.4 en de 18-35mm f/1.8 DC  heeft Sigma laten zien uitstekende objectieven te kunnen maken die de concurrentie het nakijken geven, zonder dat je daar de hoofdprijs voor betaalt. Of Sigma daar met de 24-105mm f/4 DG OS HSM Art weer in slaagt zal in de praktijk moeten blijken, maar het objectief ziet er veelbelovend uit.

Sigma publiceert overigens zelf op de website uitgebreide data over het objectief. Zo kun je al zien hoe de 24-105mm presteert op gebied van vervorming en vignettering.

Sigma 24-105mm

Prijs en beschikbaarheid

Sigma zal de 24-105mm DG OS HSM Art op de markt brengen in uitvoeringen voor Canon, Nikon, Sigma en Sony. De Canon-versie wordt als eerste verwacht, maar wanneer het objectief in Europa verkrijgbaar is en tegen welke prijs is nog niet bekend.

afbeelding van Robbo

Zeer mooi, ben benieuwd naar de bevindingen hiervan.

afbeelding van Glenn Hofman

Ben benieuwd naar de prijs! Misschien een mooie concurrent voor de Canon lens..

ps: typefout laatste zin, NIET ;)

afbeelding van Anonymous

het is typfout en geen typefout ;)

afbeelding van Rob Kints

Deze lens is aanzienlijk zwaarder dan de Canon; dat vind ik al een groot nadeel

afbeelding van Anonymous

Je kunt dat zien als een nadeel, maar de kwaliteit is waarschijnlijk ook beter. Gezien de 24-105 van Canon niet bepaald een hoogvlieger is

afbeelding van Max Verstappen

Hopelijk beter dan de Nikon 24-120mm Vr F4 die niet echt geweldig is!

afbeelding van Arnold van Wijk

Is idd niet geweldig. Heb er vorige week eentje gezien die bijna uit elkaar viel. Schroefje onder de rubber ring lag eruit, zoommechanisme schuurde en zal op een gegeven moment zelfs vast, bij regenachtig weer vocht aan de binnenkant en ook niet de scherpte die ik van mijn 24-70 MKI gewend ben.

Gewicht vind ik geen issue, huidige 24-70 is ook zwaar, de Sigma is ietsje lichter. Bouw (robuustheid) en IQ vind ik veel belangrijker. Ben dus wel erg benieuwd naar de prestaties.

afbeelding van Dick Vermaas

Er zijn een aantal zaken die ik niet begrijp. In eerste instantie leg ik al voormalig vakfotograaf dit bij de amateur. Wat wil je, ik doel op een Full Frame eigenaar met een compromisloze lens, zo als de nieuwe Sigma 24-105mm? Nu wel, waty ik heb gezien, dat is ie niet! Ook de Canon 24-105mm is dat niet. Wilt U van een doorgewinterde vakman advies? Die nooit 1 kiek afleverde meet een zoom objectief, koop een "middle of thé road camera, geen full frame. Zet daar een prime op, of/ en leer fotograferen! Want de nieuw Sigma 24-105, zie ik als brandhout voor goeie vakfotografen! Das ff de knuppel in de hoenderhok!

afbeelding van Leo-Jan

Zelf heb ik de Canon 24-105L F4.0, naast een heleboel primes. Het is leuk om eens op stap te gaan met een vast brandpunt, maar ik kan je verzekeren dat de 24-105 een ideale reispartner is, klein,licht en een fijn bereik. De IS is heerlijk, het is echt mijn standaard zoom, die ik al vanaf 2005 in mijn bezit heb. Geen enkele lens is compromisloos, ook de vaste brandpunten niet. Hele goede zet van Sigma om een kwalitatief goede standaardlens relatief goedkoop neer te zetten. Ik wacht de testen af, de lens mag voor mij ook niet groot en te zwaar zijn en wie weet vervang ik mijn Canon dan wel.