Preview: Samyang 12mm f/2 NCS

Preview: Samyang 12mm f/2 NCS voor compacte systeemcamera's

Julian 2469 0
Samyang lanceert een lichtsterke 12mm f/2 ultragroothoek voor spiegelloze camera's. Het objectief is geschikt voor aps-c-sensors en komt in uitvoering voor de Canon EOS M, Fujifilm X- Samsung NX- Sony E- en micro four thirds-camera's.

Ultragroothoekobjectieven met vast brandpunt voor compacte systeemcamera's zijn zeldzaam. Zeiss heeft de Touit 12mm f/2.8 voor csc's van Sony en Fujifilm met aps-c-sensor, voor micro four thirds kun je kiezen uit de Olympus 12mm f/2 en de SLR Magic 12mm f/1.6.

Samyang komt nu met een unieke ultragroothoek, de 12mm f/2 NCS, geschikt voor aps-c- en micro four thirds-camera's. In augustus 2013 gingen er al geruchten over dit objectief, die bleken dus te kloppen.

Op aps-c-toestellen zoals de csc's van Sony, Fujifilm, Samsung en de Canon EOS M levert de 12mm een brandpuntequivalent van 18mm op. Bijzonder is de maximale diafragmaopening van f/2, daarmee steekt Samyang Zeiss naar de kroon. De Zeiss Touit 12mm moet het doen met een opening van f/2.8.

Samyang 12mm f/2 NCS CS

Geschikt voor veel megapixels

Volgens Samyang is de 12mm f/2 NCS ontworpen voor systeemcamera's met zeer hoge resolutie van 24 megapixels of meer. Het ontwerp bestaat uit 12 elementen in 10 groepen en bevat twee asferische elementen.Het diafragma bevat zes lamellen.

Scherpstellen kan vanaf 20 centimeter, gemeten vanaf de sensor. De filtermaat bedraagt 67mm, het objectief meet ca. 59 x 72.5mm en weegt zo'n 250 gram (afhankelijk van de uitvoering ligt het gewicht tussen de 235 en 260 gram).

Samyang 12mm f/2 NCS CS

Geen autofocus

Het objectief heeft geen autofocus. Er gingen geruchten dat Samyang autofocusobjectieven zou uitbrengen, maar de Koreaanse fabrikant ontkracht dat zelf op haar Facebookpagina.

Samyang geen autofocus

Prijs en beschikbaarheid

Wanneer de Samyang 12mm f/2 NCS in de winkels ligt en wat de lichtsterke ultragroothoek gaat kosten is nog niet bekend.

Samyang 12mm f/2 NCS CS