Preview: Samyang 10mm f/2.8 voor aps-c

Julian 4023 0
Samyang introduceert op de Photokina een nieuw lichtsterk 10mm-groothoekobjectief voor aps-c-camera's. Geen fisheye dit keer, maar een 'gewone' ultragroothoek. Voluit gaat het objectief als Samyang 10mm 1:2.8 ED AS UMC CS door het leven.

Samyang heeft al een 14mm f/2.8 voor fullframe in het assortiment. Nu komt er een alternatief voor camera's met aps-c-sensor, de 10mm f/2.8 geeft op camera's met cropfactor van 1,5x een brandpunt vergelijkbaar met 15mm op fullframe.

Veel details geeft Samyang nog niet over de nieuwe groothoek. Over de optische constructie doet de fabrikant nog geen uitlatingen en ook is het nog niet duidelijk voor welke camera's de 10mm beschikbaar komt. Verwacht zeker een Canon- en Nikon-versie.

Samyang met lenskap

Geen filters

Afgaande op de foto's zien we een minimale scherpstelafstand van 25 centimeter en diafragmabereik van f/2.8 tot f/22. Schroefdraad voor filters ontbreekt, vanwege het bolle voorste lenselement.

Samyang - geen filters

Prijs en verkrijgbaarheid

Rond de jaarwisseling wordt het objectief officieel geïntroduceerd belooft Samyang. Het prijskaartje moeten we je tot die tijd verschuldigd blijven.