Preview: Samsung NX Mini

Preview: Samsung NX Mini, dun, klein en connected

jesse kraal 3254 0
Samsung heeft het doek van de NX Mini getrokken, een camera die inderdaad behoorlijk mini is. Slechts 23mm dik zonder objectief, met de 9mm f/3.5 komt daar zo'n anderhalve centimeter bij: klein genoeg voor je jaszak. De sensor en vatting zijn nieuw en kleiner dan bij andere NX-camera's.

Kleine compacte systeemcamera's zijn hot. Pentax oogste weinig succes met de pionierende Q, maar de Nikon 1-serie viel in de smaak bij de consument . Vorig jaar kwam Panasonic met de extreem kleine Lumix GM1 terwijl Sony je probeert lekker te maken met de RX100(II). Weliswaar zonder verwisselbare objectieven, maar met een 1-inch sensor, precies hetzelfde formaat als de beeldchip in de Nikon 1-serie.

NX Mini

Nieuwe vatting, 'nieuwe' sensor

Samsung komt nu ook met een extreem kleine compacte systeemcamera en pakt het weer net even anders aan dan Nikon, Panasonic en Sony. In plaats van door te bouwen op het bestaande NX-platform, introduceert het een nieuwe vatting: de NX-M-vatting. Deze is een stuk kleiner en biedt ruimte aan een 1-inchsensor. In het geval van de Samsung NX Mini is dat een exemplaar met 20,5-megapixelresolutie, waarvan de specificaties verdacht veel overeenkomen met de sensor in de Sony RX100II. Zo is ook de sensor van Samsung een zogenaamde BSI-chip, waarbij de elektronische componenten achter, in plaats van voor de lichtgevoelige fotodiodes liggen.

Belangrijkste specificaties - Samsung NX Mini

 • Sensor: 20,5-megapixel BSI-cmos (13,2mm x 8,8mm)
 • ISO-bereik: 100-12800 (uitbreidbaar naar 25600)
 • Snelheid: 6 fps
 • Autofocus: 21 af-punten
 • Video: 1080p met 30 fps, 720p met 30 fps
 • Zoeker: geen
 • Scherm: 3-inch kantelbaar touchscreen, 460.000 beeldpunten¬†
 • Gewicht: Ca 196 gram (incl. accu en geheugenkaart)
 • Afmetingen: 110 x 62 x 23 mm
 • Wifi: Ja, inclusief nfc
 • Lensvatting: Samsung NX-M
 • Adviesprijs: ‚ā¨399,- (incl. 9mm f/3.5 en Lightroom 5)

Selfies

Samsung rept in haar persbericht over 'selfies', 'fun' en 'trendsetters', waarmee duidelijk wordt op welke doelgroep de fabrikant zich richt. Dat maakt ook de behuizing duidelijk. Het 3-inch lcd - niet het voor Samsung kenmerkende oled - kan 180 graden omhoog klappen om selfies te maken en is aanraakgevoelig. Aan de andere kant ontbreken draaiwieltjes en andere directe knoppen voor belangrijke instellingen. Een standaard flitsschoen is niet aanwezig, wel is er een accessoirepoort waarin je de bij de zoomkit meegeleverd flitsertje kunt bevestigen.

Smart Camera 3.0

Samsung zet weer flink in op connectiviteit, zo beschikt de NX Mini over zowel wifi als nfc. Smart Camera 3.0 noemt Samsung dat. Near field communication maakt het snel opzetten van een wifi-verbinding kinderspel, mits je telefoon van deze handige functie is voorzien. Met de Remote View Finder App kun je je NX Mini ook vanaf je telefoon of smartphone bedienen.

NX Mini

Objectieven, prijzen en beschikbaarheid

Bij een nieuwe vatting horen ook nieuwe objectieven. Samsung introduceert er drie: een 9mm f/3.5 ED, een 17mm f/1.8 OIS en de 9-27mm f/3.5-5.6 ED OIS. De 9mm en de 9-27mm zijn verkrijgbaar in een kit, waarbij de 9mm-kit 399 euro kost. Wat de zoom-kit gaat kosten is nog onbekend, maar we vermoeden 499 euro. Vanaf midden april liggen de eerste exemplaren in de winkel. De 17mm komt op een later moment beschikbaar, een prijs is nog niet bekend.

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse