Preview: Samsung GX-10

Redactie 492 0
Een zwaargewicht, dat is een typering die in alle opzichten opgaat voor de Samsung GX-10. Dit toestel pleziert de fotograaf met een resolutie van 10 megapixel, een automatische stofverwijderaar en een ingebouwde beeldstabilisator. De prijs die je betaalt is een gewicht van 740 gram, inclusief de batterij.

Samsung heeft de GX-10 ontworpen om de concurrentie aan te gaan met onder meer de Nikon D80 en Canon EOS 30D. Het grote pluspunt van de Koreaan is de ingebouwde beeldstabilisatie. Waar de twee Japanse grootmachten kiezen voor stabilisatie in de verwisselbare objectieven, kiezen de Koreanen voor stabilisatie in de camera.

De sensor van de GX-10 kan zelf bewegen en zodoende het effect van onbedoelde camerabewegingen verminderen. Het levert scherpe foto's op. De gebruiker van de GX-10 is voor beeldstabilisatie dus niet langer afhankelijk van het gebruikte objectief. Een slimme en klantvriendelijke zet van Samsung.
De stofverwijderaar maakt zijn aanwezigheid duidelijk kenbaar door bij het aanzetten een opvallend geluid te maken. Het zijn de hoorbare – en zelfs voelbare - magnetische knetters die het stof van de sensor verwijderen.
In gebruik toont de Samsung zich een uiterst robuuste camera, waarvan de bediening even wennen is. Zo is niet gelijk duidelijk hoe de belichtingscompensatie instelbaar is en is het zelfs even zoeken naar een manier om de iso-waarde te veranderen.

Het scherm op de achterzijde meet 2,5 inch en is mooi helder, maar ook gevoelig voor vlekken. De aparte raw-knop nabij het objectief valt op. Bij het indrukken maakt de camera automatisch een raw-opname in plaats van een jpeg: handig! Het buffergeheugen voor negen raw-beelden is prettig.

Speciaal voor deze camera ontwikkelt Samsung vijf lenzen. Het is te hopen dat die degelijker zijn dan de 18 – 55-millimeterkitlens die wij meekregen. Het ding voelt ronduit goedkoop aan. Ook valt op dat het focussen gepaard gaat met een flinke portie geluid. Met de snelheid is daarentegen niets mis.

afbeelding van Redactie

Redactie DIGIFOTO Pro | Redactie

Bekijk alle artikelen van Redactie