Preview: Samsung Galaxy Camera met Android 4.1

Preview: Samsung Galaxy Camera met Android 4.1

jesse kraal 5040 5
Laat de ontwikkelingsteams van de Samsung Galaxy SIII en de WB850F samenwerken en het resultaat is deze Samsung Galaxy Camera. De mogelijkheden van een compactcamera gecombineerd met de laatste versie van Android en mobiel internet. Maar waar is de telefoon gebleven?
Galaxy Camera

Samsung heeft haar nieuwste compactcamera de naam Galaxy Camera meegegeven. Niet vreemd, want het toestel deelt nogal wat functies met de overige Galaxy-producten (smartphones en tablets). Zo wordt de basis gevormd door een 1,4ghz quadcore-processor, dezelfde als inde Galaxy SIII. Het besturingssysteem is de meest recente versie van Android: 4.1, ook bekend als 'Jelly Bean'.

Samsung of Schneider Kreuznach?

De specificaties van de camera zijn grotendeels gelijk aan die van de WB850F. Zo is er een 21x-zoomobjectief met een maximale lensopening van f/2.8-5.9. Opvallend is dat op het objectief op de Galaxy Camera een Samsung-logo prijkt, terwijl de WB850F is uitgerust met een Schneider Kreuznach-objectief. Verder zijn alle specificaties van het glaswerk hetzelfde en lijkt het niet om een ander objectief te gaan.

Samsung Galaxy Camera
Hoewel het objectief gelijk lijkt aan dat van de WB850F ontbreekt het Schneider-Kreuznach-logo.

Ook de 16-megapixel bsi-cmos-sensor wordt door beide camera's gedeeld. Wat helaas niet gedeeld wordt is het scherm van de Galaxy SIII. De smartphone heeft een zeer helder en scherp amoled-scherm, maar de Galaxy Camera het moet doen met een lcd. Het formaat is met 4,8-inch wel zeer riant en bijna vanzelfsprekend is ook multitouch mogelijk. Fysieke knoppen, zoals we die op de WB850F aantreffen heeft de Galaxy Camera niet. Alleen een aan/uitschakelaar en een gecombineerde zoom- en ontspanknop zijn aanwezig. Wel kun je bepaalde functies met je stem aansturen.

Mobiel internet

Wat het toestel onderscheidt van andere camera's is de mogelijkheid gebruik te maken van mobiel internet. Combineer dit met de optie alle apps uit de Google Play-store te gebruiken en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Foto's bewerken met Instagram, de best gelukte foto's gelijk op Facebook plaatsen, je vrienden Whatsapp'en en een potje Song Pop spelen, het kan allemaal. Je hebt hier wel een 3G-abonnement voor nodig, anders ben je aangewezen op wifi-hotspots.

Samsung Galaxy Camera
Het grote 4,8-inchscherm is helaas niet van het amoled-type dat Samsung gebruikt voor de Galaxy SIII. Wel is het lcd zeer riant van formaat.

Ook ten opzichte van de eveneens op Android gebaseerde Nikon Coolpix S800c is er een groot voordeel. Doordat dit toestel op het veel oudere Android 2.3 draait, zijn niet alle apps te gebruiken. Daarnaast ben je beperkt tot wifi-hotspots terwijl de Galaxy Camera vrijwel overal overweg kan met draadloos internet als je een simkaart in het toestel stopt.

Geen telefoon

Gek genoeg ontbreekt de telefoonfunctionaliteit in de Samsung Galaxy Camera. Je zult dus nog steeds een telefoon bij je moeten dragen als je bereikbaar wilt zijn. We kunnen ons wel voorstellen dat als je deze camera koopt, je geen smartphone meer nodig hebt. Je kunt je oerdegelijke ouderwetse Nokia met batterij die een week meegaat weer uit de kast trekken dus.

Samsung Galaxy
Het aantal knoppen is tot een minimum beperkt, wel is er een ingebouwde pop-upflitser.

Prijs en beschikbaarheid

Samsung heeft van de Galaxy Camera een zeer veelzijdig toestel gemaakt, met een stuk meer mogelijkheden dan de WB850F. Dat zie je ook terug in de adviesprijs. Waar de WB850F  een adviesrpijs van 379 euro heeft, krijgt de Galaxy Camera een prijskaartje van 599 euro. De slimme camera is vanaf het laatste kwartaal van 2012 verkrijgbaar in Nederland en komt in een 3G- en een 4G-LTE-variant.

Samsung Galaxy Camera

afbeelding van jesse kraal

Jesse Kraal | Fotograaf

Jesse werkte drie jaar lang als redacteur bij DIGIFOTO Pro, naast zijn werkzaamheden als fotograaf. In de zomer van 2013 heeft hij zijn opleiding Fotografische vormgeving aan de Fotovakschool afgerond. Sinds mei 2014 is hij volledig voor de fotografie gegaan en werkt hij fulltime als zelfstandig ondernemer.

Voor meer informatie en foto's: www.jessekraal.nl

Twitter

Bekijk alle artikelen van Jesse

afbeelding van Mr.Chipclean

Lijkt me wel wat!! Je kan er dan niet mee bellen? of komt die er ook aan?

afbeelding van jesse kraal

Nee, helaas kun je er niet mee bellen. Dat lijkt nog maar een kleine stap, maar we weten helaas (nog) niets over de komst van zo'n toestel.

afbeelding van At Snijder

Bij de installatie van Whatsapp messenger krijg ik de melding dat het toestel niet geschikt is voor deze applicatie

afbeelding van At Snijder

Opgelost m.b.v. Whatsapp APK

afbeelding van Anonymous

hy, hoe heb jij whatsapp op de camera gekregen??